Abu Katada će biti izručen Jordanu

Izvor: RTS, 10.Maj.2012, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abu Katada će biti izručen Jordanu

Ispunjeni uslovi za izručenje radikalnog sveštenika Abu Katade Jordanu, pošto je Evropski sud za ljudska prava odbio njegovu žalbu. Abu Katada je optužen da je propovedima uticao na jednog od otmičara aviona u napadima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine.

Evropski sud za ljudska prava odbio je žalbu radikalnog sveštenika, optuženog da je propovedima uticao na jednog od otmičara aviona u napadima na Njujork i Vašington 11. septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 2001. godine, kojom je tražio da ga vlasti Velike Britanije ne izruče Jordanu gde bi mu bilo suđeno za terorizam.

Abu Katada, kojeg je jedan španski sudija opisao kao "desnu ruku Osame bin Ladena u Evropi", tražio je od Evropskog suda za ljudska prava da njegov slučaj iznese na diskusiju na kojem bi učestvovale sudije najvišeg ranga.

Sud je, međutim, odbio njegov zahtev i tako omogućio vlastima Velike Britanije da ga izruče Jordanu, posle desetogodišnjeg većanja o njegovoj sudbini.

Odluku suda pozdravila je britanska ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej, rekavši da je od jordanskih vlasti dobila uverenje da Katadi može biti suđeno u toj zemlji, preneo je Rojters.

"Uverena sam da će Abu Katada uskoro zauvek otići iz Britanije", rekla je Mej.

Katadini advokati smatraju da će on u Jordanu biti podvrgnut torturi ili osuđen na osnovu lažnih dokaza.

Velika Britanija je 2005. godine postigla dogovor s jordanskim vlastima da Katada neće biti izložen mučenju, ukoliko bude izručen toj zemlji.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.