Abas: Sada imamo državu

Izvor: B92, 02.Dec.2012, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abas: Sada imamo državu

Ramala, Jerusalim -- Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da je Palestina ostvarila istorijski uspeh u UN pošto joj je GS svetske organizacije unapredila status.

Palestina je unapređena od entiteta posmatrača u državu posmatrača, nečlanicu.

"Da, sada imamo državu", rekao je Abas okupljenoj masi koja ga je dočekala po povratku iz Njujorka, gde je za govornicom Generalne skupštine UN poručio da je odluka tog tela "poslednja šansa" da se spasi dvodržavno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rešenje s Izraelom.

Za Abasa su priređene najviše počasti ispred sedišta predsednika, poznatog pod nazivom Mukata, gde su ga duž crvenog tepiha, pozdravljali brojni zvaničnici, prenosi AFP.

"Palestina je ostvarila istorijski uspeh u UN", poručio je Abas okupljenoj masi u predsedničkom kompleksu, gde ga je nekoliko hiljada sunarodnika pozdravilo uzvikujući njegovo ime i mašući palestinskim zastavama u rukama.

"Svet je snažno rekao: 'Da - palestinskoj državi, da - slobodi Palestine i njenoj nezavisnosti, poručujući ne - nasilju, ne - okupaciji i ne - naseljima'", dodao je on.

On je obećao i da će posle pobede u UN "njegov prvi i najvažniji" zadatak biti postizanje jedinstva među Palestincima i obnova napora na pomirenju rivalskih palestinskih frakcija - Fataha i Hamasa.

"U predstojećim danima ćemo analizirati neophodne korake kako bi se postiglo pomirenje", rekao je Abas.

Okupljeni su palestinskom predsedniku poručili da žele da vide kraj podelama.

GS UN izglasala je u četvrtak velikom većim glasova rezoluciju o implicitnom priznanju Palestine. Palestinci neće imati pravo glasa, ali mogu da učestvuju u debatama i da se pridruže agencijama UN, kao i telima poput Međunarodnog krivičnog suda.

S druge strane, Izrael smatra da unapređenje palestinskog statusa u državu posmatrača, nečlanicu, u Generalnoj skupštini UN, nanosi štetu mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Izrael blokirao novac za Palestinu

Izraelska vlada saopštila je da će blokirati 460 miliona šekela (oko 90 miliona evra) prikupljenih od taksi, koji su bili namenjeni Palestinskoj upravi, kao odgovor na odluku UN da Palestini dodeli status zemlje nečlanice.

"Od početka smo govorili da dodela statusa zemlje nečlanice UN-a Palestini neće proći bez reakcija od strane Izraela", rekao je izraelski ministar finansija Juval Stajnic.

On je kazao da će 460 miliona šekela biti iskorišćeno za vraćanje dugova koje Palestinska uprava ima prema izraelskoj elektrodistribuciji.

Posle odluke Generalne skupštine UN-a u četvrtak, da se status Palestinske uprave u svetskoj organizaciji unapredi sa "entiteta" na "državu nečlanicu", izraelska vlada je saopštila da će izgraditi 3.000 novih stambenih jedinica u istočnom delu Jeruslima i na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je zatražio da se nastavi gradnja u posebno problematičnoj zoni E1 između grada Ma'ale Adumim i Jeruslima.

Projekat izgradnje stambenih jedinica u toj zoni je već godinama zamrznut, a njegov cilj je da se jevrejska naselja u Ma'ale Adumimu na Zapadnoj obali povežu sa kvartovima u kojima žive Jevreji u istočnom Jerusalimu.

Palestinske vlasti su u više navrata oštro kritikovale taj projekat, pošto bi njegovom realizacijom Zapadna obala bila podeljena na dva dela, čime bi ozbiljno bilo ugroženo funkcionisanje palestinske države, navodi agencija Frans pres.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Abas: Svet je rekao "da" palestinskoj državi

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Dec.2012

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da je Palestina ostvarila istorijski uspeh u UN pošto joj je GS svetske organizacije unapredila status od entiteta posmatrača u državu posmatrača, nečlanicu. "Da, sada imamo državu", rekao je Abas okupljenoj masi koja ga je dočekala po povratku iz...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.