ANA BRNABIĆ SE SASTALA SA GUTEREŠOM: Premijerka Srbije dala izjavu za medije iz Njujorka, stav Prištine prema Srbima na KiM je užasan

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2023, 01:41

ANA BRNABIĆ SE SASTALA SA GUTEREŠOM: Premijerka Srbije dala izjavu za medije iz Njujorka, stav Prištine prema Srbima na KiM je užasan

Premijerka je prisustvovala sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o izveštaju UNMIK-a o KiM

Premijerka Srbije Ana Brnabić boravi u Njujorku, gde je prisustvovala sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o izveštaju UNMIK-a o KiM. Nakon obraćanja i sednice, premijerka se sastala sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u zgradi UN-a.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obraćanju nakon sastanka, premijerka je rekla da razume da naši ljudi nisu imali prilike da pogledaju čitavu sednicu do samog kraja, i istakla da je u jednoj replici iznela čitavu suštinu o odnosima Prištine i stavu međunarodne zajednice.

- Vidite da i u ovako ozbiljnom forumu, na mestu gde morate da budete iskreni i odgovorni gde stvari koje kažete ostaju za čitav svet, moraju da budu tačne jer mogu da budu proverene - rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da je Vjosa Osmani pokazala "plitku propagandu", da je iznela niz neistina.

- Brutalne laži je pričala pred forumom, gde imate najveće svetske sile. Ona govori o tome kako ustvari mi iz Beograda maltretiramo i terorišemo Srbe, a oni ih brane. Onda sam ja rekla, pa dobro evo, valjda se svi vi sada čuli, i Brazil kao predsedavajući, predstavnici Kine, Francuske, UAE, Japana...svih veliki sila i ostalih članova čuli ste da mi terorišemo Srbe, a oni ih brane. Ali, od maja ove godine je 2.000 srpskih porodica napustilo KiM. Gde su otišli? Ko ovih koji ih terorišu ili kod ovih koji ih brane - pitala je Brnabić.

Premijerka je rekla da je druga, neverovatna stvar, u koju niko ne bi trebalo da poveruje jeeste da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju pravo veta.

- Kako je ona rekla kad čak i 95 odsto poslanika nešto odluči, ako predstavnici srpskog naroda na KiM kaže ne, onda je to ne. U to čak ne veruje ni Albanija, a ona žena se drzne da tako nešto kaže - rekla je premijerka.

Ona je navela primer trenutka osnivanja KBS, navodeći da po njihovom ustavu nisu mogli da formiraju ako predstavnici srpskog naroda za to ne glasaju.

- Predstavnici srpskog naroda nisu za to glasali, a oni su ipak formirali KBS - rekla je Brnabić. Premijerka je podsetila i na izjave Osmani o zaštiti verskih objekata.

- Ni u jednom trenutku nije izgovorila srpska pravoslavna crkva, samo pravoslavna, ja sam morala u replici da dodam. Oni ne mogu da izgovore srpska, oni jednostavno ne mogu sebe da nateraju, čak i u forumu kad im je važno da pokažu koliko su otvoreni ne mogu da kažu srpska - rekla je premijerka. Brnabić je podsetila da prištinske vlasti već deset godina priča da su posvećeni dijalogu.

- Pričaju da su posvećeni, a ZSO nije osnovan - rekla je premijerka. Brnabić je rekla da ne može da kaže da je srećna nakon SB UN.

- Nisam videla ni trunku volje predstavnika Prištine da vide situaciju u kojoj se nalaze Srbi i recimo Romi na Kosovu i da promene nešto - rekla je predsednica Vlade Srbije. Premijerka Srbije je rekla da je činjenica da su se dogodili užasni incidenti u Banjskoj i da se znalo da će se o njima pričati na SB UN.

- Ako ste slušali izlaganja svih članica mogli ste da čujete samo Vljosu Osmani da je za to okrivila Beograd, nikog drugog - rekla je Brnabić.

Podsetimo, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija premijerka Brnabić je upitala zbog čega Priština više od 10 godina ne implementira Briselski sporazum i ne formira Zajednicu srpskih opština, dodavši da je Beograd implementirao sve iz tog sporazuma.

- Priština nije ništa. Toliko su konstruktivni - poručila je premijerka, nakon što se javila za repliku posle govora svih predstavnika zemalja članic SB UN.

Govoreći o pravu Srba na veto na KiM, ukazala je da je parlament u Prištini izglasao formiranje tzv. kosovskih bezbednosnih snaga i pored toga što Srbi nisu glasali o tome.

- Srbi, koji bi trebalo da glasaju, nisu glasali, a bezbednosne snage su formirane. Tako izgleda pravo na veto u praksi - navela je premijerka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.