Oboleli od korone i oni u izolaciji ne mogu da glasaju, biračima se preporučuje kraće zadržavanje i maska

Izvor: JužneVesti.com, 18.Jun.2020, 12:06

Oboleli od korone i oni u izolaciji ne mogu da glasaju, biračima se preporučuje kraće zadržavanje i maska

Pravo glasa na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima, zakazanim u nedelju 21. juna, neće moći da iskoriste građani koji su oboleli od virusa korona i oni koji su u kućnoj izolaciji, potvrdila je predsednice Gradske izborne komisije u Nišu Ljiljana Berić. Maske i rukavice na biračkim mestima obavezne su samo za članove biračkih odbora, dok se građanima preporučuje da na glasanje dođu sa maskom, da poštuju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << distancu i što kraće se zadržavaju.

Izbori u doba korone očekuju građane Srbije za tri dana. U Nišu će pravo glasa imati 231.134 građana, ali neće tu mogućnost svi moći da iskoriste.

Odlučeno je da oboleli od virusa korona u nedelju neće moći da glasaju, pa ni oni koji nemaju simptome virusa i u kućnoj su izolaciji. Kako kaže predsednica Gradske izborne komisije u Nišu Ljiljana Berić - ako ne mogu da idu da kupe hleb, logično je i da ne mogu ni da glasaju.

Mi imamo glasanje van biračkog mesta, ali to ne možemo da omogućimo nekome ko je u izolaciji, jer bi morali da imaju onu potpunu opremu. Sama izolacija podrazumeva da oboleli nema kontakte ni sa kim. I policija bi nas kaznila kada bi otišli u to domaćinstvo gde je čovek u izolaciji - pojašnjava.

176 biračkih mesta biće u Nišu za ove parlamentarne i lokalne izbore, a zbog virusa pravila će biti stroža, ali su obavezujuća samo za članove biračkih odbora.

Berićeva kaže da su oni u obavezi da nose maske i rukavice i da između njih bude rastojanje od jednog metra.

Biračima je preporuka da imaju maske, kraće zadržavanje na biračkom mestu i poštovanje socijalne distance - dodaje Berićeva.

Biračka mesta otvaraju se u nedelju u 7 sati i glasanje traje do 20 sati, a preliminarni rezultati biće poznati iste večeri.

Ministarstvo za socijalna pitanja je saopštilo da će svoje pravo glasa moći da iskoriste korisnici domova za stare i da neće morati da odlaze do biračkih mesta.

Potrebno je da nadležni iz ustanova socijalne zaštite dostave RIK-u spisak birača koji žele da izađu na izbore, pojašnjavaju, kao da se obezbedi prostor u dvorištu ili unutar ustanove za birački odbor.

Potrebno je da u okviru dvorišta ustanove/organizacije (ukoliko to vremenski uslovi dozvoljavaju), ili u samom objektu, opredele poseban prostor namenjen samo za boravak lica koja su članovi ili zamenici članova biračkog odbora na osnovu instrukcije RIK-a, a koji su određeni za glasanje van biračkog mesta, pridržavajući se svih preventivnih mera u borbi protiv koronavirusa. Ukoliko je to potrebno, korisnicima na smeštaju zaposleni mogu da pruže podršku (fizičku pomoć) prilikom dolaska i odlaska do mesta za glasanje, koristeći zaštitnu opremu - objašnjavaju.

Navode da je ovakav način glasanja bezbedan i u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom.

Mogućnost glasanja u nedelju moguća je za sve korisnike domskog smeštaja odraslih i starijih koji nisu lišeni radne sposobnosti i ispunjavaju uslove da glasaju na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine i odbornike lokalnog Parlamenta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đilas: Jedini način da ne glasate za Vučića je da ne glasate u nedelju

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jun.2020

Predsedavajući Saveza za Srbiju (SzS) Dragan Đilas je, zajedno sa predstavnicima tog saveza, danas pozvao građane Srbije da u nedelju iskoriste svoje pravo i da ne glasaju na predstojećim, kako je rekao, "lažnim izborima", 21. juna...Đilas je rekao da ne postoje nikakvi uslovi za njihovo održavanje..."U...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.