U protestima u Egiptu stradale 74 osobe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2011, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U protestima u Egiptu stradale 74 osobe

KAIRO -

U višednevnim masovnim demonstracijama širom Egipta, prema još nepotvrđenim izvorima, poginule su najmanje 74 osobe, a prodemokratski egipatski lider Mohamed el Baradej poručio je da predsednik Hosni Mubarak "mora da ode" i da će se protesti protiv njegove vladavine pojačati.

Do novog bilansa poginulih došla je agencija Rojters na osnovu izjava bolničkih izvora i svedoka, a za sada nema zvaničnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potvrda, dok televizja Al Džazira navodi da je od utorka poginulo 95 osoba.

Egipatsko ministarstvo zdravlja je, međutim, saopštilo da je juče poginulo 38 ljudi.

"Predsednik Mubarak nije shvatio poruku egipatskog naroda. Njegov govor je bio potpuno razočaravajući. Protesti će se nastaviti još intenzivnije dok njegov režim ne padne", rekao je Baradej za televiziju "Frans 24", preneo je AFP.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir Baradej vratio se juče iz Beča u Kairo kako bi se pridružio masovnim protestima zbog kojih je Mubarak u noćašnjem govoru obećao reforme i najavio formiranje nove vlade, dok je dosadašnja vlada danas zvanično podnela ostavku.

"Vratiću se danas na ulice sa svojim kolegama kako bih poručio predsedniku Mubaraku da mora da ode. Kada neki režim vodenim topom krene na nekoga ko je dobio Nobelovu nagradu, to ukazuje na početak kraja tog režima i on mora da ode", poručio je Baradej.

Tokom jučerašnjih protesta policija je vodenim topovima, gumenim mecima i suzavcem pokušala da rastera više hiljada demonstranata koji su se okupili na ulicama Kaira, tražeći odlazak predsednika sa vlasti, a Baradeju je bio onemogućen izlaz iz džamije u kojoj se bio sakrio.

Intervju za televiziju prodemokratski egipatski lider dao je dok se na ulicama Kaira i drugih gradova ponovo okuplja veliki broj ljudi.

Francuska agencija javlja da su u pograničnom istočnom gradu Rafah, prema rečima svedoka, poginula tri policajca u sukobima sa demonstrantima koji su napali sedište državne bezbednosti.

Na glavni aerodrom u Kairu, kako javlja AP, dolazi veliki broj stranih turista i Egipćana koji žele da što pre odu iz zemlje.

Pored toga, egipatske vlasti su produžile policijski čas u Kairu, Aleksandriji i Suecu, koji sada traje od 16 časova do osam sati ujutro, po lokalnom vremenu.

U međuvremenu, japanski premijer Naoto Kan pozvao je Mubaraka da započne dijalog sa svojim narodom, a američki senator Džon Keri rekao je da egipatski predsednik mora da odgovori na zabrinutost i pitanja svojih građana direktnije nego što je to učinio u svom nedavnom govoru za državnu televiziju.

Turisti pokušavaju da odu

Strani turisti i mnogi Egipćani došli su se danas u velikom broju na aerodrom u Kairu, pokušavajući da pronađu mesta za letove van zemlje dok se nasilni protesti i obračuni snaga bezbednosti i demonstranata nastavljaju.

Zvaničnici sa Međunaarodnog aerodroma u Kairu saopštili su da je izraelski avioprevoznik El Al organizovao poseban let danas da bi oko 200 Izraelskih turista napustilo Egipat.

Između 1.500 i 2.000 putnika nalazi se na dva terminala za odlaske, većina bez rezervacija, pokušavjaući da pronđu karte i napuste Egipta.

Mnoge aviokompanije iz SAD i Evrope otkazale su svoje letove za Kairo i Aleksandriju.

Ambasada: Srpski turisti bezbedni

Srpski turisti, kao i građani Srbije koji žive u Egiptu su bezbedni, rekao je jutros prvi savetnik u ambasadi u Kairu Miroslav Mitrović.

"U turističkim mestima se ništa ne dešava, a naših turista nema u Kairu", rekao je Mitrović u telefonskoj izjavi agenciji Beta.

On je dodao da je ambasada u svakodnevnom kontaktu sa srpskim turistima koji se nalaze u Hurgadi i Šarm el Šeiku, kao i da agencije ne dovode turiste u posete Kairu.

"Kairo sada nije grad za posete... Vazdušni i železnički saobraćaj funkcionišu, ali je kretanje otežano", rekao je Mitrović.

On je naveo da u Kairu ima oko 120 građana Srbije i da nema prijava da je neko stradao u višednevnim antivladinim protestima u kojima je poginulo najmanje 18 ljudi.

"Naši ljudi, kao i ostali stranci su se povukli i nisu izlazili", rekao je Mitrović.

On je dodao da je u delu Kaira u kome se nalazi ambasada Srbije od jutros izuzetno tiho, da se ne čuju ljudi i vozila, opisujući tišinu kao napeto iščekivanje.

Mitrović je naveo i da očekuje da će se danas na ulicama Kaira možda okupiti manji broj ljudi, s obzirom da je, za razliku od petka, za mnoge subota radni dan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Egipat dobio potpredsednika nakon 30 godina

Izvor: Blic, 29.Jan.2011

Predsednik Egipta Hosni Mubarak postavio je danas na mesto potpredsednika Omara Sulejmana, šefa egipatske obaveštajne službe, saopštila je državna agencija. ..Funkcija potpredsednika bila je upražnjena skoro 30 godina, a poslednji koji je vršio tu dužnost 1981. bio je sadašnji predsednik Mubarak....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.