SAD se ogradile od stava o Mubaraku

Izvor: B92, 05.Feb.2011, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD se ogradile od stava o Mubaraku

Kairo, Minhen -- Administracija Baraka Obame ogradila se od izjave Frenka Viznera da bi Hosni Mubarak treba da ostane na čelu Egipta tokom perioda tranzicije.

Jedan visoki američki zvaničnik izjavio je da je bivši američki ambasador u Egiptu Frenk Vizner govorio kao privatno lice u svoje ime.

"Frenk Vizner je govorio kao privatno lice... analitičar... a ne kao predstavnik vlade Sjedinjenih Američkih Država", rekao je novinarima zvaničnik koji nije želeo da bude imenovan.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Isti američki zvaničnik najpre je rekao da ne zna kako tačno glase Viznerovi komentari, a kada su mu ih novinari pročitali, istakao je da je reč o privatnoj izjavi, preneo je AFP.

Vizner je ranije danas, uključujući se na međunarodnu konferenciju o bezbednosti u Minhenu, posredstvom video linka iz Njujorka, poručio da je od ključnog značaja da Mubarak ostane na vlasti tokom perioda tranzicije.

"Predsednik mora da ostane na dužnosti kako bi održao pravac promena", rekao je Vizner na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu, posredstvom video linka iz Njujorka.

Prema njegovim rečima, Mubarakov ostanak na vlasti tokom perioda tranzicije je od ključnog značaja.

"To je njegova prilika da ostavi svoje nasleđe zemlji. Posvetio je 60 godina života služeći svojoj zemlji i ovo je za njega idealan trenutak da osvetli put napred", kazao je Vizner koji je u ponedeljak razgovarao s Mubarakom.

Vizner je dodao da se Mubarak sada suočava sa ogromnom odgovornošću da sprovede zemlju kroz demokratsku tranziciju, bez primene sile.

Američki predsednik Barak Obama je sinoć izjavio da promene u Egiptu moraju početi odmah i da treba da dovedu do demokratskih izbora.

Mubarak ipak ostaje na čelu partije

U međuvremenu iz Kaira stižu kontradiktorne informacije o tome da je Mubarak podneo ostavku na mesto predsednika vladajuće Nacionalno demokratske partije (NDP).

Naime, zapadne agencije izvestile su tokom dana, pozivajući se na arapsku televiziju Al Arabija, da je egipatski predsednik podneo ostavku na položaj lidera stranke.

Međutim, egipatska državna televizija objavila je u toku večeri da Mubarak ostaje na čelu NDP-a. I sama Al Arabija je, posle sat i po vremena, povukla tu vest.

Egipatska televizija je, s druge strane, potvrdila da su ostavku podneli članovi izvršnog odbora - najvišeg organa - vladajuće NDP, uključujući i generalnog sekretara Safvata el-Šarifa i sina predsednika Egipta, Gamala Mubaraka koji je bio šef političkog biroa partije.

Egipćani poručuju: ''Dole, Mubarak'', SAD mu savetuju da ostane još malo (Beta)

Ta televizija je nazvala Mubaraka predsednikom vladajuće stranke, što je, kako je naveo AP, znak da je ostao na čelu partije.

Novi generalni sekretar partije je Hošam Badravi, prenele su zapadne agencije, dodajući da je ostavka partijskog vrha ustupak demonstrantima koji već 12 dana protestuju i traže smenu vlasti.

Badravi je dugogodišnji član NDP-a, ali je proteklih godina bio marginalizovan u stranci zbog oštrih kritika na račun pojedinih politika Kaira.

El Šarif (77), predsednik gornjeg doma parlamenta, politički je veteran i "jedan od stubova stare garde", navela je britanska agencija.

Prema egipatskom ustavu, Gamal Mubarak, koji je ostao bez rukovodećeg položaja, neće moći da se u ime stranke kandiduje za naredne predsedničke izbore.

Iz partijskog rukovodstva su se povukli i šef Mubarakovog kabineta Zakarija Azmi, portparol NDP Ali el-Din Halal i magnat u proizvodnji čelika Ahmed Ez.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.