Radili vodeni topovi u Suecu

Izvor: S media, 27.Jan.2011, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radili vodeni topovi u Suecu

Policajci su u istočnom gradu Suecu ispalili danas gumene metke i upotrebili vodene topove i suzavac da bi rasterali demonstrante koji su se sukobljavali sa njima i zapalili dve policijske stanice, naveli su očevici.

Egipatska policija pokazuje maksimalnu uzdržanost prema demonstrantima u Egiptu, ali je u Suecu snažno odgovorila na vanadalizam demonstranata, saopštio je, s druge strane, portparol egipatske vlade Megdi Redi.

U protestima sazvanim preko društvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << mreža, protiv višegodišnjeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka u Egiptu do sada je bilo šest žrtava od kojih troje u Suecu i troje u Kairu, dok je najveća i najorganizovanija zabranjena opoziciona grupa Muslimansko bratstvo saopštila da podržava demonstrante i da će im se sutra pridružiti na demonstracijama.

Pobornik reformi i dobitnik Nobelove nagrade za mir Mohamed el Baradei koji živi u Beču priključiće se protestima u Egiptu, najavio je njegov portparol Abdul-Rahman Samir, prenele su agencije.

Baradei koji večeras treba da se vrati u Kairo, a sutra da se priključi demonstrantima je izjavio da je vreme da Hosni Mubarak napusti vlast.

"Služio je državi 30 godina i sada je vreme da se povuče", rekao je Baredei i dodao da Mubarak treba objavi da se više neće kandidovati za predsednika.

Prema njegovim rečima, sutra će u Egiptu biti održane velike demonstracije širom zemlje kojima će se i on pridružiti.

"Ljudi su se otrgli od straha, i kada jednom raskrstite sa strahom nema povratka nazad", rekao je Baradei.

On je, takodje, izjavio da je spreman da preuzme vlast u Egiptu ako ga narod pozove da to učini, javio je arapski satelitski kanal Al Arabija.

Medju naslovima dana ta TV stanica je objavila da je Baradei spreman da preuzme vlast u prelaznom periodu ako "ulica" to bude tražila od njega.

Medjunarodna organizicaja za ljudska prava Hjuman rajts voč strahuje da bi egipatska policija mogla da puca na demonstrante tokom protesta planiranih za sutra.

"Strahovito se plašimo da bi vojska mogla nasilno da deluje na demonstrate u Egiptu, jer je ovde vojska nemilosrdnija i brojnija nego u Tunisu", izjavio je šef HRV Kenet Rot.

On je rekao da HRV za sada raspolaže sa dokazima da je u protestima do sada uhapšeno 1.000 ljudi, a da je policija ispoljavala nasilje i prema novinarima i domaćim i stranim, a ne amo Egipćanima koji su protestovali.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.