Proglašen predsednik Egipta

Izvor: Vostok.rs, 24.Jun.2012, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglašen predsednik Egipta

24.06.2012. -

Novi predsednik Egipta je Mohamed Mursi. Ovo je objavio šef Vrhovne Izborne komisije zemlje Faruk Sultana na konferenciji za novinare u nedelju. Egipćani su masovnim protestima odreagovali na ovo saopštenje.

Mnogo pre objavljivanja izbornih rezultata, egipatske vlasti su povećale bezbednosne mere. Pod punom borbenom gotovošću nalaze se policija, vojska i specijalne jedinice. Na magistralnim putevima, na ulazu u Kairu izvedena su oklopna vozila. Tenkovi čuvaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i zgradu Centralne izborne komisije. Vlasti strahuju od nereda. Kako u slučaju pobede bivšeg premijera Ahmeda Šafika, tako i pri pobedi predstavnika islamističke organizacije "Braća-muslimani" Mohameda Mursija, oba kandidata ima snažnu podršku u narodu, rekao je stručnjak iz Instituta za orijentalne studije Boris Dolgov.

Egipatsko društvo je sada podeljeno. Postoji deo, prilično veliki, koji je na strani Mursija. Oni su uglavnom iz unutrašnjosti Egipta, gde nedostaje infrastruktura i gde nema dovoljno velikog broja obrazovanog stanovništva. To je, konzervativni deo populacije. Šafik ima podršku stanovništva koje je za sekularni put razvoja Egipta (kraj glasa).

Stručnjaci su pre izbora izjavljivali da kandidati imaju skoro jednake šanse. Tako se i desilo. Mursija je, prema podacima Centralne izborne komisije podržalo 13.23 miliona birača, što predstavlja 51,7% od ukupnog broja glasova. Njegov rival Šafik postigao je 12.35 miliona glasova ili 48,3%. Prema ukupnim rezultatima od 16. i 17. juna,  izašlo je oko 52% od ukupnog broja upisanih glasača. Ovo je 8% više nego u prvom krugu, koji je održan krajem maja.

Jasno je da je u tako maloj razlici između kandidata, svaki glas važan. CIK morala je da razmotri brojne pritužbe primljene posle izbora, pa zbog toga nije mogla da objavi rezultate u petak, 21. jun, kao što je prvobitno planirano. Ovo je izazvalo veliko nezadovoljstvo u društvu. Na trgu Tahrir u Kairu okupile su se pristalice islamiste Mursija, a u gradu Nasr - pristalice generala Šafika. Međutim, ovog puta vojska neće mirno stajati - Egipćanima su jasno stavili do znanja, da će svaki prestup biti ozbiljno kažnjen.

Sada pristalice ideje Mursija slave svoju pobedu: ispaljuju vatromet i udaraju po bubnjevima ali će ubrzo shvatiti da se nemaju čime radovati, kaže Boris Dolgov.

Vrhovni savet oružanih snaga preuzeo je zakonodavne funkcije, i u skladu sa njima, u velikoj meri ograničio ovlašćenja predsednika. Mursi neće biti pravi gospodar Egipta. Realna vlast će ostati u rukama Vrhovnog saveta oružanih snaga. I oni koji podržavaju Mursija, videće da on nema stvarnu vlast i tako će početi protesti protiv vojske.

Po profesiji inženjer, Mohamed Mursi je školovan u Sjedinjenim Američkim Državama. On ima iskustva u radu Parlamenta, pošto je nekoliko puta bio izabran kao nezavisni kandidat, čak i za vreme vlade Hosnija Mubaraka. Mursi je obećava da će reformisati institucije korumpirane vlasti, organizovati državu "na osnovu islama" i uvesti široku upotrebu normi Šerijata. Prema Ustavnoj deklaraciji (privremeni ustav) Egipta, objavljenoj od strane vojske, posle narodnog ustanka 2011. godine, predsednik se bira na mandat od četiri godine.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Egipat će saznati ime novog predsednika

Izvor: Vostok.rs, 24.Jun.2012

24.06.2012. -..Rezultati drugog kruga predsedničkih izbora u Egiptu, biće objavljeni danas. Kao što se očekuje, šef Više izborne komisije će saopštiti ime novog predsednika na konferenciji za novinare zakazanoj za 15:00 po lokalnom vremenu (17:00 GMT)...U ovom trenutku, u glavnom gradu se održavaju...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.