Proces protiv Mubarakovog režima

Izvor: RTS, 05.Mar.2011, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proces protiv Mubarakovog režima

Počelo suđenje članovima režima svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka u Kairu. Bivši egipatski ministar unutrašnjih poslova Habib al Adli, optužen za pranje novca i nezakonito prisvajanje državnih sredstava, izjavio da nije kriv.

U Kairu je počelo suđenje članovima režima svrgnutog predsednika Hosnija Mubaraka. Prvi protiv kojeg je pokrenut sudski proces je bivši egipatski ministar unutrašnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova, Habib al Adli, optužen za pranje novca i nezakonito prisvajanje državnih sredstava.

U Aleksandriji, više stotina demonstranata upalo je u zgradu službe državne bezbednosti pri čemu je povređeno troje ljudi.

Osim u Aleksandriji, jedna grupa demonstranata krenula je ka zgradi državne bezbednosti u Kairu, ali su ih pripadnici vojske sprečili da joj se približe.

"Adli je porekao optužbe za pranje novca i nezakonito prisvajanje državnih sredstava", javio je AFP.

Odbrana je zatražila više vremena kako bi proučila dokumenta u ovom procesu, a sudija Al Mohamadi Kunsua naredno saslušanje zakazao je za 2. april.

Oko krivičnog suda u predgrađu Tagamu Kames uoči početka suđenja bile su raspoređene jake bezbednosne i vojne snage, a više desetina ljudi okupilo se ispred zgrade suda tražeći smrtnu kaznu za Adlija.

Adli je uhapšen 17. februara, zajedno sa ministrom turizma Zoheirom Garanahom i tajkunom Ahmedom Ezom, istaknutim članom Mubarakove Nacionalne demokratske stranke, u okviru istrage novih vojnih vlasti o korupciji.

Istraga protiv Adlija vodi se i zbog navoda da je naredio da se puca na demonstrante i da je stvorio bezbednosni vakuum tako što je usred masovnih protesta protiv Mubarakovog režima uklonio policiju sa ulica.

U sukobima demonstranata i snaga bezbednosti u Egiptu tokom antivladinih protesta poginulo je najmanje 384 ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.