Ponovo verski sukobi u Egiptu

Izvor: RTS, 09.Mar.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo verski sukobi u Egiptu

Najmanje 13 osoba poginulo u sukobima hrišćana i muslimana u Kairu. Hrišćani protestuju već peti dan, zbog spaljivanja crkve u blizini egipatske prestonice.

Hrišćani i muslimani u Egiptu ponovo se sukobljavaju, nakon što su bili ujedinjeni u protestima i nastojanju da zbace sa vlasti Hosnija Mubaraka. U žestokim sukobima kopta i muslimana, koji su sinoć izbili u nekoliko kairskih kvartova, poginulo je 13 osoba, a najmanje 140 je povređeno.

Nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hiljada kopta protestuje u Kairu već peti dan, a demonstracije mestimično prerastaju u okršaje i nerede, sa primenom vatrenog oružja.

Demonstranti su na dva sata blokirali jedan od najprometnijih puteva u prestonici, nakon čega su, takođe, izbili sukobi, kada su se pobunili muslimani, zbog zastoja koji je nastao.

Egipatski hrišćani su izašli na ulice u znak protesta zbog spaljivanja jedne crkve u selu u blizini Kaira.

Spaljivanju crkve je prethodio sukob na verskoj osnovi koji se dogodio u tom selu, u kojem živi oko 7.000 hrišćana i 50.000 muslimana.

Devojka iz muslimanske porodice je, navodno, bila u vezi sa trgovcem-koptom iz istog sela, zbog čega je rodbina te devojka zatažila krvnu osvetu. Svađa je prerasla u oružani sukob, u kojem je poginulo dvoje ljudi.

Posle sahrane žrtava tog okršaja, muslimani iz sela su se zaputili ka seoskoj crkvi, demolirali unutrašnjost crkve i podmetnuli vatru. Mnogi hrišćani su bili primorani da napuste selo, u strahu od novih napada muslimanskog stanovništva.

Kopti čine oko 10 odsto ukupnog stanovništva u Egiptu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.