Počeli razgovori u Egiptu

Izvor: RTS, 06.Feb.2011, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli razgovori u Egiptu

Opoziciona grupa Muslimanska braća počela razgovore sa egipatskim vlastima. Pokret ostaje pri zahtevu demonstranta za odlaskom predsednika Hosnija Mubaraka sa vlasti.

Najveća opozicona grupa u Egiptu, islamistički pokret Muslimanska braća, saopštila je da pregovara sa vlastima kako bi se okončala politička kriza u zemlji. Predstavnici Muslimanske braće sastaće se danas sa potpredsednikom Omarom Sulejmanom kako bi izneli svoje "legitimne i pravedne zahteve". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Visoki zvaničnik pokreta Mohamed Mursi rekao je da taj pokret ostaje pri glavnom zahtevu demonstranta, odlasku predsednika Hosnija Mubaraka sa vlasti. Mursi je dodao da će sastanak sa Sulejmanom biti održan kasnije tokom dana.

Razgovori predstavnika vlasti i Muslimanske braće ukazuju da bi tom pokretu mogla biti dozvoljena otvorena uloga u politici po Mubarakovom odlasku, napominje agencija AP.

Neke vođe opozicije sastale su se sa Omarom Sulejmanom u subotu, ali, prema njihovim rečima, nije postignut napredak. Neimenovani zvaničnik Muslimanske braće rekao je agenciji AFP da su razgovori sa egipatskim potpredsednika počeli.

"Uzimajući u obzir interese države i institucija i zabrinutost zbog očuvanja nezavisnosti države, počeli smo razgovore kako bi videli u kojoj meri su spremni da prihvate zahteve naroda", rekao je on.

Predlog Saveta mudraca

Egipatska državna televizija je javila da je Sulejman počeo sastanke sa istaknutim opozicionim ličnostima u cilju razmatranja opcija kako obezbediti slobodne i poštene predsedničke izbore u zemlji, držeći se Ustava.

Predlog, za koji se zalaže grupa Egipćana koji sebe nazivaju Savet mudraca počiva na članu 139 Ustava, koji Mubaraku dopušta da preda izvršnu vlast svom zameniku, a da ostane kao figura do septembarskih izbora, izjavio je Rojtersu ekspert Centra za političke studije "Al Ahram" Dija Rašvan.

Rašvan je rekao da su sve opozicione grupe, uključujući Muslimansku braću pozvane na današnje razgovore, ali da neke od njih nisu spremne da dopuste da Mubarak ostane čak ni kao figura. Oni žele najpre formiranje novog parlamenta radi promene ustava čime bi se utro put za održavanje demokratskih predsedničkih izbora.

Administracija američkog predsednika Baraka Obame distancirala se od izjave o važnosti egipatskog predsednika Hosniju Mubaraku za mirnu tranziciju vlasti, koju je dao specijalni američki izaslanik Frenk Vizner i naglasila da je on to rekao u svoje ime, kao običan građanin, a ne u ime američke vlade.

Lider egipatske opozicije Mohamed El Baradej, kaže da ako bi Amerika podržala predsednika Mubaraka ili potpredsednika Sulejmana na čelu prelazne vlade to predstavljalo veliki korak unazad.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.