Otvorena birališta drugog dana izbora u Egiptu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2012, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena birališta drugog dana izbora u Egiptu

KAIRO -

U Egiptu su jutros otvorena birališta, drugog dana izbora za šefa države, koji se održavaju prvi put otkako je Hosni Mubarak svrgnut s vlasti nakon masovnih protesta prošle godine.

Oko 13.000 birališta, ispred kojih su već počeli da se formiraju redovi, otvorena su, kao i prvog dana glasanja, u osam časova.

Birališta su juče zatvorena sat kasnije nego što je prethodno planirano, jer je veliki broj Egipćana na glasanje došao u večernjim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << satima, kada je prošla velika vrućina.

Očekuje se da će odziv birača danas biti veći, jer su vlasti proglasile neradni dan kako bi mogli da glasaju i zaposleni u javnom sektoru, javila je agencija Frans pres.

Agencije ocenjuju da je prvi dan glasanja u Egiptu protekao u znaku nepravilnosti i sukobljavanja pristalica različitih kandidata, a u jednom incidentu ispred birališta u Kairu ubijen je policajac.

Pravo glasa ima oko 50 miliona Egipćana, a bezbednost u zemlji je tokom glasanja maksimalno pojačana.

Ocenjuje se da nijedan od 13 kandidata neće osvojiti većinu, pa je planirano da se drugi krug izbora održi 16. i 17. juna.

Na izborima, čiji je ishod prvi put u istoriji Egipta nemoguće predvideti, takmiče se islamisti protiv sekularista i nosioci promena protiv pripadnika bivšeg režima.

Vojne vlasti, koje su preuzele upravljanje državom nakon Mubaraka, obećale su da će predati vlast do 1. jula, čime će se okončati nemirni prelazni period, obeležen nasiljem i protestima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otvorena birališta drugog dana izbora u Egiptu

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Maj.2012

KAIRO - U Egiptu su jutros otvorena birališta, drugog dana izbora za šefa države, koji se održavaju prvi put otkako je Hosni Mubarak svrgnut s vlasti nakon masovnih protesta prošle godine.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.