Nazad u revoluciju?

Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2012, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nazad u revoluciju?

05.06.2012. -

Egipat je ponovo obuhvaćen masovnim protestnim akcijama. Povod je bila presuda u subotu bivšem predsedniku zemlje Hosniju Mubaraku i njegovom saradniku – ministru unutrašnjih poslova. Doživotni zatvor za njih se protivnicima bivšeg predsednika učinio suviše blag, te su oni izašli na trg. Najmasovnija akcija je održana na trgu Tahrir u centru Kaira.

Podaci o broju protestnih akcija su različiti. Noću u nedelju se na trgu Tahrir tobože okupilo oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << 20 hiljada ljudi. Još nekoliko hiljada je mitingovalo u danju. Glavni je zahtev revidiranje verdikta za bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka, kome je izrečena presuda: doživotni zatvor. Demonstranti su željni krvi, tražeći smrtnu kaznu za bivšeg lidera zemlje, optužujući ga za smrt učesnika mitinga protekle godine tokom opozicionih akcija. Posebno negodovanje izaziva, što je sud opravdao visoke činovnike ministarstva unutrašnjih poslova Egipta, optužene za učešće u gađanju demonstranata.

To nije jednostavni verdikt. Hosni mora da odgovara za smrt mog sina, koji je poginuo u vreme revolucije. On nije bio ekstremista, on je bio običan dečko.

Sada znamo zašto je Mubarak bio uvek toliko miran. On poznaje ljude na visokim položajima, koji će mu uvek pomoći.

Obični mitinzi, kako se često dešava u Egiptu, prerasli su u krvave tuče. Tukli su se pristalice i protivnici Mubaraka, aktivisti i oponenti Braće muslimana i još desetine grupacija. Ranjeno je bilo oko 150 ljudi. Učesnici protestnih akcija su napali predizborni štab Ahmeda Šifaka, koji je bio premijer u vreme Mubaraka, a sada se kandiduje za predsednika. U drugom krugu, koji je zakazan za 16. i 17. jun, on će se boriti protiv kandidata koji zastupa Braću-muslimane Mohameda Mursija. Poslednji je već iskoristio pogoršanje situacije, te je izjavio da će u slučaju pobede obavezno otkriti sve odgovorne za smrt skoro 850 demonstranata protekle godine. Da li to znači revidiranje presude Mubaraku, Mursi nije objasnio.

Protestne akcije su održane takođe u Aleksandriji i u Suecu. Najradikalniji revolucionari su čak pozvali da se mitinzi održavaju bez roka, zaustave predsednički izbori i formira neki predsednički savet, koji bi obuhvatio društvene delatnike i političare, koji su imali u prvom krugu najviše glasova. Osim toga, ponovo se čuju zahtevi o reorganizaciji policije i sudskog sistema i održavanja javnih procesa nad saradnicima Hosnija Mubaraka.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Nemiri u Egiptu

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.