Narod Egipta će sam odrediti budućnost svoje zemlje

Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2011, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narod Egipta će sam odrediti budućnost svoje zemlje

12.02.2011. - Budužnost Egipta u rukama generala vojske

Rusija se nada na što skorije obnavljanje demokratskih procesa u Egiptu. To se govori u izjavi predsednika RF Dmitrija Medvedeva, objavljenoj u subotu od strane pres-službe Kremlja. Ranije je predsednik Egipta Hosni Mubarak posle masovnih antivladinih protesta i nereda, koji su rezultirali smrću najmanje 300 ljudi, podneo ostavku. Kontrolu situacije u zelji preuzeo je Viši savet oružanih snaga.

Izgleda da ni >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sami Egipćani nisu očekivali da će Hosni Mubarak tako skoro napustiti svoj položaj. On je vladao 30 godina. Opozicionerima i revolucionarno raspoloženim mladima je bilo dovoljno 18 dana da bi svrgli pređašnji režim.

Na ulicama Egipta tokom cele noći bila je upaljena vatra. Oduševljeni pobedom ljudi nisu žurili da se raziđu. Pored njih su slavili svrgavanje Mubaraka u Tunisu, Libanu, Alžiru, Palestini. Čestitali su Egipćanima i lideri niza azijskih i evropskih zemalja.

Predsednik SAD Barak Obama je uporedio odlazak predsednika Egipta Hosnija Mubaraka sa padom Berlinskog zida i dostignućima američkog društva za ljudska prava. U svakoj duši postoji težnja za slobodom. To se ispoljilo na trgu Tahrir, te je ceo svet to čuo, - izjavio je predsednik SAD. On je istakao da Egipat čeka teško doba na putu ka slobodnim i poštenim izborima.

U Moskvi su uvereni da današnji događaji u Egiptu nisu kraj, već početak demokratskih promena. Glavno je da bi se proces odvijao mirno i usklađeno, - istakao je zvanični predstavnik MIP RF Aleksandar Lukaševič.

Računamo da će proces izlaska Egipta iz krize biti nenasilan, uzimati u obzir interese svih Egipćana i biti usmeren na učvršćenje demokratskih osnova te ključne arapske zemlje. I dalje smo ubeđeni da je egipatski narod sposoban sam, bez ikakvog mešanja spolja, da odredi svoju sudbinu i budućnost svoje otadžbine.

Danas je budućnost Egipta i čitavog Bliskog Istoka u rukama generala egipatske vojske. Oni obećaju da neće zameniti građanske vlasti, garantuju poštene i slobodne predsedničke izbore i ukidanje vanrednog stranja koje važi u zemlji već u toku nekoliko decenija. Odnosno, generali se za sada ponašaju predvidljivo i daju izjave koje od njih čeka narod. Šta će biti? Moguće je nekoliko scenarija razvoja događaja, - smatra ruski orijentalista Andrej Volodin.

Mislim da su najverovatniji pregovori Višeg saveta oružanih snaga s liderima opozicije, razjašnjavanje namera i jedne, i druge strane – i vladajućeg Višeg saveta, i opozicionih grupa i njihovih predstavnika. Očigledno je da tokom bliske budućnosti neophodno je sprovođenje transparentnih parlamentarnih i predsedničkih izbora.

Eksperti se slažu da Egipat nema alternativu demokratskog razvoja. Zemlja, koja je lider umerenih arapskih zemalja, ne može da sebi priušti drugi razvoj. Kako je istakao u svojoj izjavi predsednik RF Dmitrij Medvedev, jaki i demokratski Egipat je važan činilac za nastavak mirovnog procesa na Bliskom Istoku. Zato bilo koji pokušaji islamizacije zemlje bi mogli da rezultiraju komplikacijama za situaciju u čitavom arapskom svetu.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.