Mubarak u komi, nije na aparatima

Izvor: B92, 20.Jun.2012, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mubarak u komi, nije na aparatima

Kairo -- Svrgnuti egipatski predsednik Hosni Mubarak, koji je noćas prebačen u vojnu bolnicu Maadi, posle srčanog udara doživljenog u zatvoru, sada je u komi.

Medicinski i vojni izvori su, nakon što su demantovali izveštaje da je klinički mrtav, objavili i da Mubarak više nije na aparatima za održavanje života.

"Mubarak nije klinički mrtav, on je u komi", izjavio je ranije neimenovani medicinski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvor agenciji AFP, koji je dodao i da je Mubarak (84) priključen na aparate.

Egipatska državna televizija je, takođe, javila da je Mubarak u komi i da nije klinički mrtav. Nešto ranije državna agencija MENA je prenela da je Mubarak proglašen klinički mrtvim, da mu je srce stalo i da nije odreagovao na defibrilator.

Mubaraka je u bolnici posetila supruga Suzan, a njegovo zdravstveno stanje nadgleda tim od 15 lekara.

Početkom meseca Mubarak je osuđen na doživotnu robiju zbog gušenja pobune protiv njegovog režima početkom 2011. godine, u kojoj je blizu 850 demonstranata izgubilo život.

Njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo nakon izricanja presude i doživeo je nervni slom kada je prebačen na intenzivnu negu u zatvoru Tora.

Hosni Mubarak osuđen je 2. juna na doživotni zatvor zbog ubistva demonstranata tokom prošlogodišnjih protesta, u kojima je oboren njegov režim. Tužioci su tražili da on bude osuđen na smrt.

Na suđenju koje je počelo u avgustu 2011. godine, tužilaštvo je dokazivalo da je Mubarak odobrio upotrebu bojeve municije i naredio da se otvori vatra na demonstrante.

Muhamad Hosni Said Mubarak bio je predsednik Egipta od 1981, kada je u atentatu ubijen njegov prethodnik Anvar el Sadat. Pre toga je, od 1975. godine, bio potpredsednik države.

Svrgnut je sa vlasti 11. februara prošle godine, posle osamnaestodnevnih masovnih demonstracija u kojima je, u sukobu sa snagama bezbednosti, poginulo nekoliko stotina ljudi.

Posle njegove ostavke, vlast je preneta na Vrhovni savet oružanih snaga, a Mubarak je sa porodicom izbegao u egipatsko letovalište Šarm el Šejk.

U aprilu prošle godine je uhapšen sa dvojicom sinova i protiv njih je podignuta optužnica za korupciju i zloupotrebu položaja i ubistvo demonstranata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.