Mubarak podneo ostavku

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2011, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mubarak podneo ostavku

11.02.2011. - Saopštenje potpredsednika Omara Sulejmana

Predsednik Egipta Hosni Mubarak podneo je danas ostavku posle 18-dnevnih protesta građana koji su tražili njegov odlazak.

"Uzevši u obzir teške okolnosti kroz koje zemlja prolazi, predsednik Hosni Mubarak odlučio je da napusti funkciju predsednika republike i odredio Vrhovni Savet oružanih snaga da vodi državne poslove", saopštio je u kratkom televizijskom obraćanju potpredsednik Omar Sulejman.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<
Portparol vladajuće Nacionalne demokratske partije Mohamed Abdelah potvrdio je agenciji AFP da je predsednik Hosni Mubarak napustio Kairo sa porodicom, dok je Bi-Bi-Si (BBC) preneo najavu egipatske vojske o ukidanju vanrednog stanja.

On je,takođe, dodao i da ovo znači da je Mubarak preneo svoje nadležnosti na potpredsedmika Sulejmana.

Ranije danas, moćna egipatska vojska saopštila je da garantuje da će obećane demokratske reforme biti sprovedene, ali su demonstranti nastavili proteste uputivši se ka predsedničkoj palati i sedištu državne televizije.

Ovaj potez vojske imao je za cilj da umiri 18-dnevne proteste, nezapamćene u modernom Egiptu, ali nije uzela u obzir ključni zahtev naroda - momentalnu ostavku Mubaraka.

Mubarak je, sve do do danas, obećao samo da se neće kandidovati na sledećim predsedničkim izborima u septembru i da će do tada ostati na vlasti.

Ovo obećanje nije bilo dovoljno za stotine hiljada demonstranata, nezadovoljnih zbog visoke stope nezaposlenosti, korumpirane elite i policijske represije.

Vest o Mubarakovoj ostavci, okupljeni građani na centralnom trgu u Kairu Tahrir dočekali su ovacijama, zagrljajima i uzvicima: "Narod je srušio režim!".

Lider egipatske opozicije Mohamed El Baradej, izjavio je: "Ovo je najveći dan mog života. Zemlja je oslobođena!".

ODLAZAK POSLE TRI DECENIJE

HOSNI Mubarak (82), koji je danas podneo ostavku na funkciju šefa egipatske države, na tom mestu je proveo tri decenije i prošao politički put koji je počeo nespornim uvažavanjem ne samo njegovih sunarodnika, već i svetskih moćnika, ali je završio tako što su više stotina demonstranata 18 dana zahtevali njegov odlazak, smatrajući ga generatorom svih problema u zemlji.

Mubarak je rođen 1928. godine u provinciji Menufija (Musaja), u porodici inspektora pri ministarstvu pravde, koja je pripadala srednjoj klasi. Posle vojne pilotske akademije, kao 22-godišnjak pristupio je vazdušnim snagama, napredujući do čina pukovnika i instruktora letenja. U ratu na Bliskom istoku, 1973. godine, komandovao je vazdušnim snagama svoje zemlje.

On i njegova žena Suzana, koja je velšansko-egipatskog porekla, imaju dva sina Alaa i Gamala.

Na čelo države došao je u oktobru 1981, posle atentata na tadašnjeg predsednika Anvara el Sadata, koji je nedugo pre održavanja vojne parade na kojoj je ubijen, potpisao mirovni sporazum sa Izraelom. Tada je Mubarak, koji je bio na funkciji potpredsednika države, a i na paradi odmah uz predsednika, ranjen. Na izborima za predsednika dobio je 98,5 odsto glasova.

Kada je postao ubeđen da je učvrstio vlast, učestvovao je na referendumu za predsednika kao jedini kandidat, a birači tvrdili da ih je potkradao. Tek na poslednjim izborima, 2005. godine, učestvovalo je više predsedničkih kandidata (deset), a Mubarak je pobedio. Ti izbori su protekli uz osporavanje i tvrdnje da je pobedio u okolnostima zastrašivanja, a situacija je vratila na javnu scenu već zaboravljeno Muslimansko bratstvo prema kome je Mubarak zadržao neprijateljski stav.

Na početku vladavine borio se protiv ekonomske stagnacije, korupcije, učestvovao u razrešenju izraelsko-palestinskog sukoba i posebno u borbi protiv islamskog militarizma. Narod je počeo da mu okreće leđa zbog, kako su građani navodili, režiranih referenduma i izbora, ali i pritisaka na slobodu medija i političkog delovanja, pripisujući mu da su ekonomske reforme bile sračunate samo na to da donesu korist pojedincima. Najviše gneva sručilo se na Mubaraka zbog "očinske odlučnosti" da ga na mestu lidera države nasledi sin Gamal.

Mubarak je početkom prošle godine operisan u Hajdelbergu, u Nemačkoj. Pre operacije je privremeno preneo ovlašćenja na tadašnjeg premijera Ahmeda Nazifa. Tada su i počele spekulacije da će - ukoliko se ne kandiduje za šesti šestogodišnji predsednicki mandat - preneti vlast na 46-godišnjeg sina, što je demantovao.

Sve do sadašnjih masovnih uličnih protesta Mubarak nije imenovao potpredsednika države, a nedavno je na tu funkciju postavio Omara Sulejmana (74), donedavnog vojnog obaveštajca koji je bio ovlašćen da pregovora sa opozicijom.

Izvor: Večernje novosti, novosti.rs

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mubarak podneo ostavku

Izvor: Večernje novosti, 11.Feb.2011

Posle trideset godina na čelu Egipta predsednik je podneo ostavku. Osamnaestodnevni protesti Egipćana su se pretvorili u masovno slavlje

Nastavak na Večernje novosti...

Egipćani uspeli da oteraju „faraona

Izvor: Blic, 12.Feb.2011, 01:20

Narod je oterao predsednika”, orilo se juče iz stotina hiljada grla na Trgu tahrir u Kairu, nakon što je do demonstranata koji su 18 dana zaredom tražili ostavku predsednika Hosnija Mubaraka stigla vest da je “faraon” predao vlast vojsci i avionom se u pratnji porodice sklonio u letovalište...

Nastavak na Blic...

Hosni Mubarak se povukao sa vlasti

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 12.Feb.2011

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak povukao se sa funkcije i predao ovlaštenja Vrhovnom vojnom savjetu, koji će upravljati državnim poslovima, poslije 18 dana masovnih protesta protiv režima, prenijela je državna televizija.  . Potpredsjednik Omar Sulejman saopštio je ove infomacije u kratkom...

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.