Mubarak osuđen na doživotni zatvor

Izvor: Studio B, 02.Jun.2012, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mubarak osuđen na doživotni zatvor

Egipatski sud osudio na doživotnu kaznu zatvora bivšeg egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka koji je proglašen krivim za ubijanje demonstranata tokom prošlogodišnjih masovnih protesta u kojima je zbačen s vlasti.

Ispred sudnice je posle izricanja presude došlo do sukoba kada su demonstranti ljuti zbog ishoda suđenja gađali kamenicama policiju koja je obezbeđivala sudnicu.

Na doživotni zatvor zbog ubijanja demonstranata osuđen je i bivši egipatski >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ministar unutrašnjih poslova Habib al-Adli, dok su šestorica bivških komandanata policije oslobođeni.

Mubarak i njegova dvojica sinova - Gamal i Alaa - oslobođeni su optužbi za korupciju, ali se protiv njegovih sinova i dalje vodi postupak po optužbama za sukob interesa prilikom ilegalne trgovine obveznicama unutar kompanije. Advokati u sudnici su bili gnevni zbog oslobađajućih presuda i rekli su da strahuju da će Mubarak i Adli biti oslobođeni posle žalbenog postupka, prenosi AFP.

Mubarak, koji je nosio tamne naočare i bež trenerku, nije pokazivao nikakve emocije dok je sudija Ahmed Refat čitao presudu. Njegovi sinovi Alaa i Gamal, koji su izgledali umorno i sa podočnjacima, zamalo nisu zaplakali kada su čuli presudu.

Mubarakov advokat je najavio da će podneti žalbu.

Egipatska državna televizija je objavila da je državni tužilac naložio da Mubarak bude prebačen u kairski zatvor Torah gde će služiti zatvorsku kaznu. On je proteklih meseci držan u predsedničkom apartmanu u jednoj kairskoj bolnici. Lekari koji ga leče kažu da je slab i da je smršao zbog toga što odbija da jede, kao i da pati od depresije.
Pogledaj vesti o: Nemiri u Egiptu

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.