Mubarak nije opravdao nade

Izvor: Vostok.rs, 11.Feb.2011, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mubarak nije opravdao nade

11.02.2011. -

Predsednik Egipta Hosni Mubarak nije opravdao nade demonstranata. U teleobraćanju naciji on je izjavio da je pod pritiskom ulice spreman da preda deo svojih ovlašćenja potpredsedniku zemlje Omaru Sulejmanu i da unese niz popravki u ustav. Ali do septembra 2011. godine on ne planira da napušta svoju dužnost.

Tišinu koja je zavladala na ulicama Kaira za vreme Mubarakovog obraćanja, zamenili su uzvici negodovanja. Demonstranti su se uputili ka predsedničkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dvorcu i faktički su započeli njegovu opsadu. U društvenim internet-mrežama pojavili su se pozivi da se posle molitve upetak održe masovni protestni marševi. Opozicija i revolucionarno raspoložena omladina nameravaju da dovedu stvar do kraja. Tačnije da pretvore u život parolu „Mubaraka u ostavku!". Po mišljenju rukovodioca Centra za proučavanje zemalja Severne Afrike Instituta za Afriku RAN Aleksandara Tkačenka, dalja sudbina Egipta odrediće se u najbliže vreme.

U takvoj situaciji u kojoj je Egipat živeo poslednje dve i po nedelje, ta ogromna zemlja sa preko 80 miliona stanovnika, ovaj politički, kulturni, ekonomski centar Blisko Istoka ne može dugo da živi. Na ulicama Kaira i drugih egipatskih gradova izašle su ne samo hiljade, već stotine hiljada, milioni građana zemlje. Aktivizacija se beleži u oba tabora sukobljenih strana. Uzimajući u obzir to što brzo može da se desi najgora varijanta – široki građanski sukob.

Kako se već više puta govorilo, poslednju reč u sukobu reći će armija Egipta. Opozicija čeka mešanje vojske, nadajući se da vojnici mogu da pređu na stranu demonstranata. Ipak, smatra ekspert Instituta za strateška istraživanja Adžar Kuratov, velika je verovatnoća da će Mubarak usaglasiti sve svoje odluke sa generalima.

Najverovatnije ovde je u pitanju zakulisni dogovor sa armijskim vrhom. Mubarak pokušava da realizuje scenario po kojem će stabilnost u Egiptu osigurati njegov naslednik. Ali njegov naslednik, po zamisli armijskog vrha, ne treba da dobije svu vlast na pravim slobodnim alternativnim izborima, već treba da se kandiduje na tu dužnost faktički putem dogovora unutar oficirskog korpusa. I sama predaja određenih ovlašćenja sa Mubaraka potpredsedniku svedoči o tome da radi upravo takav scenario.

U petak Viši vojni savet oružanih snaga Egipta okupio se na eksterno savetovanje. Njegove rezultate objavila je nacionalna televizija zemlje. Armija je podržala predaju ovlašćenja sa Mubaraka potpresedniku Omaru Sulejmanu i istupila kao garant reformi koje je obećao predsednik. Pretpostavke o vojnom puču u Egiptu pokazale su se neosnovanim.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.