Mubarak: Odbacujem sve optužbe

Izvor: B92, 03.Avg.2011, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mubarak: "Odbacujem sve optužbe"

Kairo -- Bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak je pred sudom u Kairu odbacio optužbe za korupciju i umešanost u pogibiji demonstranata, i izjavio da nije kriv.

Njegovi sinovi Alaa i Gamal, optuženi da su umešani u korupciju i kriminal, takođe su odbacili optužbe.

Predsednik suda Ahmed Refat je saopštio da će suđenje biti nastavljeno 15-og avgusta, naredivši da do tada optuženi bude smešten u jednu bolnicu nedaleko od Kaira.

Suđenje se odvijalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u policijskoj akademiji, ispred koje je bilo raspoređeno oko 3000 policajaca i vojnika. Ispred akademije se okupilo i oko 50 Mubarakovih pristalica, koji su se sukobili s policijom, na koju su bacali kamenice.

Optuženi je u sudnicu unesen na nosilima, bled u licu i obučen u belo, i nalazi se u "gvozdenom kavezu", u kojem su i njegovi sinovi Gamal i Alaa.

"Odbacujem kompletno sve te optužbe", rekao je Mubarak preko mikrofona koji su zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, morali da pridržavaju.

Mubarak je osumnjičen da je naredio ubistva više od 800 demonstranata, kako bi sačuvao vlast. Pred sudom će se, takođe, pojaviti i bivši ministar unutrašnjih poslova Habib al Salem i šest političkih funkcionera. Ako se dokaže da je naredio ubistva 850 demonstranata, Mubarak bi mogao da završi na vešalima.

Ovo je prvo javno pojavljivanje Mubaraka otkako je svrgnut s vlasti 11. februara, a suđenje se uživo emituje putem državne televizije. Mediji su izveštavali da će Mubarak pokušati da odloži pojavljivanje pred sudom pravdajući to zdravstvenim stanjem. Tvrdi se da, navodno, svesno izbegava da uzima hranu, ili to čini retko, kako bi izgledao što slabije.

U početku se tvrdilo da ima srčane probleme, a njegovi advokati sada govore i o raku u stomaku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.