Kairo: Nastavljaju se protesti

Izvor: S media, 27.Nov.2011, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kairo: Nastavljaju se protesti

Protesti protiv vojnih vlasti na trgu Tahrir u Kairu nastavljeni su danas, nakon što je pokret koji organizuje demonstracije pozvao na masovno okupljanje, zahtevajući uspostavljanje prelazne vlade na čijem celu bi bio vodeći zagovornik demokratskih promena u Egiptu Mohamed el Baradej.

Skup pod nazivom "Legitimnost revolucije" organizuje se dan pred početak glasanja na prvim parlamentarnim izborima koji se u ovoj zemlji održavaju otkako je u februaru svrgnut Hosni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Mubarak, javio je AP.

Pogledajte zlostavljanje novinarke u Kairu! (VIDEO)

Egipat: U sukobima sa policijom poginuo demonstrant

Egipat dobio premijera

Predstavnici 24 omladinske grupe poručili su da neće napustiti trg, simbol prethodnih antirežimskih protesta, sve dok generalni ne predaju vlast "vladi nacionalnog spasa", na čijem bi čelu bio Baradej, bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Baradej je sinoć rekao da je spreman da izvede zemlju iz političke krize i odustane od kandidature za predsednika ukoliko dobije poziv vojnih lidera da bude premijer u prelaznoj vladi.



U višednevnom nasilju nad demonstrantima u Egiptu, koji traže da se uspostavi civilna vlast, poginulo je više od 40 ljudi. Sukobi su okončani u četvrtak dogovorom koji su učesnici protesta postigli sa snagama bezbednosti.


Od tada su izbili samo manji sukobi, a demonstranti nastavljaju okupljanja protestujući zbog ranije odluke vojnih vlasti da za premijera imenuju Kamala al-Ganzurija, koji je bio predsednik vlade pod Mubarakovim režimom.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.