Francuzi vraćaju egipatsko blago

Izvor: Vesti-online.com, 15.Dec.2009, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi vraćaju egipatsko blago

Francuski predsednik Nikola Sarkozi predao je u Parizu egipatskom lideru Hosniju Mubaraku jedan od fragmenata fresaka izloženih u Luvru, čiji povraćaj traže egipatske vlasti.

Posle ručka u Jelisejskoj palati, dvojica predsednika pozirala su ispred fragmenta koji potiče iz grobnice princa 18. egipatske dinastije (1550-1290. pre nove ere).

Grobnica se nalazi u Dolini kraljeva, nedaleko od Luksora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << "Mnogo vam hvala", rekao je Mubarak rukujući se sa Sarkozijem.

Preostali fragmenti, koje je Francuska pristala da vrati Egiptu i koji potiču iz iste grobnice, već su vraćeni egipatskoj ambasadi u Parizu i danas bi trebalo da budu poslati u Egipat.

Odluku o vraćanju artefakata Egiptu doneo je u oktobru francuski ministar kulture Frederik Miteran na osnovu saglasnosti naučne komisije francuskih muzeja.

Egipat je prethodno prekinuo arheološku saradnju sa Francuskom, iščekujući odluku o vraćanju antikviteta za koje tvrdi da su ilegalno izneti iz Egipta.
Pogledaj vesti o: Nemiri u Egiptu

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.