Egiptom će upravljati vlada

Izvor: B92, 12.Feb.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egiptom će upravljati vlada

Kairo -- Vojska obećala mirnu tranziciju u Egiptu. Aktuelna vlada će upravljati zemljom do daljeg. Sadašnjim funkcionerima zabranjen izlazak iz zemlje.

Egipatska vojska, koja upravlja zemljom od ostavke Hosnija Mubaraka, obećala je "mirnu tranziciju", kroz "izabranu civilnu vlast".

Vojska je potvrdila da će Egipat poštovati sve ugovore "regionalne i međunarodne", koje je potpisao. Egipat je uz Jordan jedina arapska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum sa Izraelom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Vrhovni savet vojnih snaga takođe je u svom "saopštenju 4" izjavio da će vlada koju je Mubarak imenovao nekoliko dana pre odlaska ostati na položaju privremeno da bi obavljala tekuće poslove.

Pored toga, vojni vrh je skratio trajanje policijskog časa. Državna televizija Egipta javila je da će od večeras počinjati u ponoć umesto u osam sati uveče i završavati se u šest ujutru.

S druge strane, zvaničnicima egipatske vlade zabranjen je izlazak iz zemlje bez odobrenja državnog tužioca ili oružanih snaga. Lista zvaničnika bivšeg režima prosleđena je svim graničnim prelazima, zbog čega je bivši ministar informisanja sprečen u nameri da ode iz zemlje.

Egipatske berza akcija u Kairu saopštila je da je obnavljanje trgovine odloženo za tri dana i da će biti otvorena u sredu, umesto u danas, kako je prvobitno bilo predviđeno.

Berza u Kairu je zatvorena 28. januara , dva dana nakon izbijanja protesta u Egiptu.

Trg Tahrir i dalje pun građana

A dan nakon povlačenja Mubaraka sa vlasti, hiljade građana i dalje se okuplja na ulicama i trgovima Kaira i Aleksandrije. Odlazak Hosnija Mubaraka sa vlasti proslavljen je najvećom zabavom u Kairu u proteklih 30 godina. Do ranih jutarnjih sati oni koji su bili uporni u nameri da Mubaraka oteraju sa vlasti slavili su na trgu Tahrir na kom su do juče izražavali nezadovoljstvo.

Prodemokratski aktivisti poručuju da neće otići sa trga Tahrir sve dok Vrhovni vojni savet ne prihvati njihove predloge za reformu zemlje, koji uključuju oslobađanje svih političkih zatvorenika, rapuštanje vojnih sudova i uključivanje građana u tranzicioni proces.

Nesvakidašnje scene za Egipćane ostavile su mnoge u neverici, dok se drugi nadaju da će im nakon svega velika iščekivanja najzad biti ispunjena:

"Nema više opasnosti. Sad je sve u redu. Sasvim smo smireni, jedva čekao da vidimo novu vladu. Samo hoćemo da živimo u demokratiji i da se poštuju naša prava”.

"Bili smo protiv režima i uspeli smo da ga smenimo. Ko god sada da dođe na vlast moraće da sluša narod. Hoćemo pravdu i slobodu."

Demonstracije koje su započeli mladi aktivisti povezujući se pre svega preko interneta i društvenih mreža, tokom kojih je poginulo najmanje 300 ljudi, već dan nakon povlačenja 82-godišnjeg Hosnija Mubaraka s vlasti smatraju se prekretnicom u arapskom svetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.