Egipatski predsednik smenio šefa obaveštajne službe

Izvor: Blic, 08.Avg.2012, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipatski predsednik smenio šefa obaveštajne službe

Egipatski predsednik Mohamed Morsi smenio je šefa obaveštajne službe, guvernera severnog Sinaja i još nekoliko zvaničnika tri dana nakon ubistva 16 egipatskih policajaca u napadu islamskih ekstremista u blizini granice sa Izraelom.

U okviru reorganizacije bezbednosnog sistema, Morsi je takođe zatražio od ministra odbrane Huseina Tantavija da smeni komandanta vojne policije koja je često angažovana posle svrgavanja Hosnija Mubaraka pre 18 meseci, preneo je AP. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

On je takođe smenio komandanta predsedničke garde i imenovao je novog šefa za bezbednost u Kairu kao i komandanta specijalne policijske jedinice za suzbijanje nereda.

Napad na egipatske policajce u nedelju doveo je u pitanje spremnost egipatskih snaga na terenu, naročito pošto se zna da je Izrael upozorio Egipat nekoliko dana ranije na mogući napad.

Egipatski mediji prenose da je smenjeni šef obaveštajne službe Murad Muvafi rekao da je njegova služba bila svesna izraelskog upozorenja, ali da nije verovala da će muslimani napasti muslimane u trenutku kada su prekidali dnevni post povodom svetog meseca posta Ramazana.

U napadu ekstremista u nedelju na policijsku stanicu na Sinajskom poluostrvu, u blizini granice sa Izraelom, ubijeno je 16 egipatskih policajaca.

Državna egipatska agencija Mena je, pozivajući se na izvor u bezbednosnim strukturama Egipta, javila da su napadači džihadisti, kako egipatski, tako i oni koji su došli kroz tunele iz susednog palestinskog pojasa Gaze.

Povezane vesti: Egipatski predsednik uverava turiste da su bezbedni Morsi će poštovati odluku suda o parlamentu Vojska upozorava Morsija: Sve institucije moraju da poštuju ustav Egipatski predsednik u poseti Saudijskoj Arabiji Novi predsednik Egipta položio zakletvu i obećao građansku državu
Pogledaj vesti o: Nemiri u Egiptu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.