Egipatski Indijana Džouns sanja o međunarodnom muzeju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2015, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipatski Indijana Džouns sanja o međunarodnom muzeju

Više od deset godina važio je za Indijanu Džounsa Egipta i kao zvezda TV dokumentaraca koji su od njega učinili zvezdu, tragao je za antikvitetima i šetao hramovima i grobnicama.

Sada, četiri godine posle pada predsednika Hosnija Mubaraka, kada umalo i njegova karijera nije nestala, Zahi Havas sedi u prepunoj kancelariji u Kairu, žaleći se na birokratiju kojom je nekada vladao kao faraon i sanjajući o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << novom muzeju čija je sudbina neizvesna, piše AP.

Njegov prepoznatljivi šešir širokog oboda i safari prsluk za sada su na čiviluku, ali je on pun ideja kako da oživi arheološki sektor Egipta i vrati turiste.

Više godina planiran nov muzej pored piramida, koji bi se zvao Veliki egipatski muzej, trebalo je da bude otvoren ove godine, ali vladi nedostaje milijarda dolara za završetak projekta.

"Vladina rutina ne može se primeniti na muzeje", rekao je Havas AP u svojoj kancelariji i dodao da je birokratija jedan od glavnih razloga očajnog stanja Egipatskog muzeja.

Što se novog muzeja tiče, "direktori, kustosi, mogu da budu iz Amerike, Nemačke, Engleske, bilo kog mesta na svetu. Potrebno je da ovaj muzej bude internacionalan", kaže on. "Međunarodni sponzori su takođe potrebni".

"Ako date 10.000 dolara, staviću vaše ime na zid muzeja. Ako date 100.000 dolara staviću vaše ime na fasadu muzeja. Ako izgradite celu galeriju nazvaću je po vama", rekao je on i dodao da vlada treba da saopšti da egipatski spomenici pripadaju celom svetu, a ne samo Egipćanima.

Što se tiče izazova u vidu preseljenja predmeta iz postojećeg muzeja u centru Kaira truckavim putevima do novog muzeja na obodu grada, Havas kaže da bi svaki TV kanal platio put samo da dobije ekskluzivna prava da dokumentuje restauraciju i transport predmet. "Utrkivali bi se za to", kaže on.

Havas zna o čemu priča. Radio je za Diskaveri i imao je sopstveni rijaliti na Historiju "U potrazi za mumijama". TV ga je učinio poznatim ali i metom kritika, mahom na račun samopromocije i zloupotrebe ovlašćenja. Izgubio je posao u ministarstvu za antikvitete 2011. i optužen je za korupciju, ali su kasnije optužbe odbačene.

Kako bilo, njegovo šepurenje pomoglo je egipatskoj arheologiji a projekti prikupljanja sredstava i međunarodne turne po iskopinama kralja Tuta doneli su desetine miliona dolara.

Njegovo ime je i dalje povezano za najpoznatijim iskopinama u Egiptu uključujući velika otkrića poput Doline zlatnih mumija u Baharija oazi 1999. i mumije kraljice Hatšepsut desetak godina kasnije. Dugo se zalagao da se drevni predmeti koji su tokom kolonijalnih vremena izneti iz Egipta vrate.

Zahi je bio istaknuti pristalica Mubaraka a hvalio je i predsednika Abdela Fataha el Sisija koji je predvodio puč da se zbaci predsednik 2013. i koji ga je nasledio godinu dana kasnije. Ali njegova podrška nije nagrađena nikakvom zvaničnom ulogom osim promocije turizma u Egptu.

Na pitanje kakva je situacija sa antikvitetima danas, Havas kaže da su se u poslednjih godinu dana stvari poboljšale i, iako pažljivo izbegava da kritikuje bilo koga pominje, ukazuje da krađa, pogrešno upravljanje i korupcija i dalje vladaju.

Kao primer toga navodi dva skorija incidenta gde se ispostavilo da su vredni predmeti zamenjeni replikama. "To se ranije nije događalo. Potrebno je da povratimo ljude pre nego što povratimo antikvitete" a to ćemo uraditi tako što ćemo povećati plate i dati im zdravstveno osiguranje, kaže on.

Havas insistira da je sada fokusiran na pisanje i da ne želi da se vrati na pređašnji posao šefa odeljenja za antikvitete. "Ljudi me svakodnevno zovu da se vratim ali ja mislim da je moja dužnost i da mi je vreme da sada objavim sve šta sam otkrio".

Na nedavnoj promociji svoje najnovije knjige u hotelu sa pet zvezdica, priča je bila nešto drugačija.

"Možda", rekao je na pitanje obožavalaca da li će se vratiti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.