Egipat: Vojska podržala Mubaraka

Izvor: Vesti-online.com, 11.Feb.2011, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat: Vojska podržala Mubaraka

Egipatska vojska podržala je danas odluku predsednika Hosnija Mubaraka da ne podnese ostavku, već da većinu ovlašćenja prenese na potpredsednika Omara Sulejmana.

Odluka vojske doneta na sastanku Vrhovnog saveta odbrane verovatno će dodatno razgneviti demonstrante koji su krenuli na predsedničku palatu u Kairu i druge simbole omraženog režima kako bi oterali Mubaraka, napominje agencija AP.

Vojska je saopštila da podržava Mubarakov plan za miran >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prenos vlasti i održavanje slobodnih i fer predsedničkih izbora kasnije ove godine.

Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio je danas u Teheranu da "narodni ustanak" u Egiptu odražava nastanak novog Bliskog istoka, oslobođenog "mešanja" Izraela i SAD.

Ahmadinedžad je to rekao prilikom obeležavanja 32. godišnjice Islamske revolucije u Iran i dan posle govora egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka koji je ponovo odbio da preda vlast pre spetebra kada se održavaju redovni izbori.

Ahmadinedžad je dodao da Egipćani imaju pravo da žive slobodno i biraju svoju vladu.

U Iranu su posle spornih predsedničkih izbora 2009. godine izbili masovni antivladini protesti koje su vlasti surovo ugušile, a jedan od vođa opozicije Mahdi Karubi u četvrtak je stavljen u kućni pritvor zbog poziva na održavanje skupa podrške demonstrantima u

Egiptu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.