Egipat: Posle mitinga, kontramiting

Izvor: B92, 02.Feb.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat: Posle mitinga, kontramiting

Kairo -- Dan nakon najmasovnijih protesta u Egiptu i objave Hosnija Mubaraka da se neće više kandidovati, na ulice izašle i njegove pristalice izazvavši nove sukobe.

Više hiljada pristalica egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka i antivladinih demonstranata sukobilo se danas na ulicama Kaira, javili su strani mediji.

Egipatski predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hosni Mubarak izjavio je u utorak uveče u obraćanju naciji da se neće kandidovati na narednim predsedničkim izborima u septembru.

Na glavnom gradskom trgu Tahrir sukobljene grupe bacale su jedna na drugu kamenice, mediji javljaju da na ulicama ima više ozbiljno povređenih građana. Egipatski ministar zdravlja je rekao da je jedna osoba poginula, a da je 400 ranjeno u sukobima.

"Slobodna Evropa" prenosi da Mubarakove pristalice, neki od njih galopirajući na konjima i kamilama, napadaju demonstrante šipkama i bičevima dok je vojska stajala po strani na trgu Tahrir, odbivši pozive demonstranata za pomoć. Demonstranti su rekli da su napadači pripadnici policije u civilnoj odeći.

Vojska je nakon toga na trgu rasporedila svoja vozila između dve strane, ali su sukobi nastavljeni međusobnim kamenovanjem i bacanjem Molotovljevih koktela na nekoliko lokacija u centralnom Kairu.

Incidenata je bilo i u Aleksandriji, gde se nekoliko stotina demonstranata sukobilo sa pristalicama Mubarakovog režima.

Agencija Asošiejted pres ocenjuje da je reč o pokušaju Mubarakove Nacionalne demokratske partije, koja ima tri miliona članova, da preotme zamah od demonstranata koji već više od nedelju dana traže da Mubarak odmah podnese ostavku.

Egipatski predsednik Hosni Mubarak izjavio je kasno sinoć da se neće kandidovati na narednim predsedničkim izborima u septembru.

"Iskreno rečeno i bez obzira na tekuće okolnosti, nikada nisam nameravao da budem kandidat za još jedan predsednički mandat", rekao je Mubarak u obraćanju naciji.

Mubarak (82), koji vlada Egiptom 30 godina, rekao je da će se narednih meseci, do kraja svog mandata, posvetiti mirnom transferu vlasti i dodao da ima "nameru da umre" u Egiptu. Odmah posle njegove izjave, na državnoj televiziji je pušten kajron na kome je pisalo: "Oružane snage pozivaju demonstrante da idu kućama u ime povratka stabilnosti u zemlju".

Mubarak je naložio skraćenje policijskog časa, tako da on sada počinje u 17 časova umesto 15 sati, a završava se u sedam umesto u osam ujutro.

Ambasador Srbije u Egiptu Dejan Vasiljević izjavio je da je ambasada u Kairu za danas obezbedila evakuaciju grupe od pet srpskih državljana iz Aleksandrije.

Vasiljević je dodao da će ambasada i dalje pratiti situaciju u Egiptu i biti u kontaktu sa srpskim državljanima koji su ostali u toj zemlji jer nisu želeli da budu evakuisani.

Ambasador je podsetio da je juče iz Egipta evakuisano oko 100 srpskih državljana, od toga oko 80 iz Kaira i dvadesetak iz Hurgade. Vasiljević je kazao da više nisu predviđene evakuacije tako velikog broja ljudi.

"Ne rade banke, ne rade menjačnice... Brašna nema, ulja nema, šećera nema, pirinča nema... Ono što je zanimljivo, danas je

proradio internet i to je prvi put od kako su počele antivladine demonstracije 25. januara", kazao je Vasiljević.

Srpski abasador dodao je da su se građani po kvartovima u Kairu sami odlično organizovali u civilne straže, kako bi se zaštitili od upada različitih bandi, kriminalaca i odbeglih zatvorenika.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi pozvao je danas na smenu vlasti u Egiptu "bez odlaganja".

U saopštenju iz Sarkozijevog kabineta navodi se da je smena neophodna "da bi se odgovorilo želji za promenom i obnovom koju je narod snažno izrazio".

Sukobi i politička kriza u Egiptu odrazili su se i na privredu zemlje, tako da je danas značajno pao kreditni rejting zemlje. Pored toga, egipatska funta pala je na najnižu vrednost za poslednjih pet godina.

U međuvremenu, Vojska Egipta je pozvala demonstrante da okončaju proteste.

"Vaša poruka je stigla, vaši zahtevi su izašli u javnost... i samo vi možete da u Egipat vratite normalan život", rekao je portparol vojske Isamil Etman u obraćanju preko državne televizije demonstrantima, koji više od nedelju dana protestuju zbog autokratskog režima Mubaraka.

Podsetimo, u utorak je u Kairu održan najmasovniji štrajk na kom je opet zatražen odlazak Mubaraka sa čela države. Takođe u utorak, Mubarak je u obraćanju naciji rekao da se više neće kandidovati na predsedničkim izborima. Međutim, opozicija i demonstranti nisu zadovoljni takvom odlukom, već traže da on odmah napusti mesto šefa države, zbog čeka nastavljaju i deveti dan proteste.

El Baradej strahuje od krvoprolića

Predvodnik egipatske opozicije Mohamed el Baradej upozorio je da postoji rizik od mogućeg krvoprolića u toj afričkoj zemlji, optuživši istovremeno vladu da zastrašivanjem pokušava da sačuva političku moć i da time podstiče sukobe.

On je rekao da je zabrinut zbog današnjih sukoba pristalica predsednika Egipta Hosnija Mubaraka i opozicionara u Kairu i ponovo pozvao Mubaraka da se povuče.

"Veoma sam zabrinut i mislim da je ovo još jedan simptom ili još jedna naznaka da je reč o kriminalnom režimu koji se služi kriminalnim radnjama", izjavio je El Baradej britanskoj mreži Bi-Bi-Si, upitan da prokomentariše sukobe.

"Čini mi se da je ovo režim koji ne želi da sluša narod, da ne želi da čuje da narod želi promenu i, u stvari, samo jača svakog Egipćanina u odlučnosti da Mubarak treba da ode", kazao je El Baradej.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.