Bivši predsednik Egipta Hosni Mubarak pušten na slobodu

Izvor: N1 televizija, 24.Mar.2017, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši predsednik Egipta Hosni Mubarak pušten na slobodu

Bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak pušten je na slobodu, šest godina pošto je svrgnut sa vlasti.

Mubarak je napustio vojnu bolnicu u Kairu, odakle je otišao u svoju kuću u predgrađu tog grada, rekao je njegov advokat.

Egipatsko tužilaštvo sredinom marta složilo se da bivši egipatski predsednik bude pušten na slobodu.

Mubarak je 2. marta, odlukom Kasacionog suda u Kairu, oslobođen optužbe za smrt demonstranata tokom pobune koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << dovela do njegovog svrgavanja 2011. godine.

Bivši egipatski predsednik je osuđen na doživotni zatvor 2012. godine, ali je pravosuđe zatražilo novo suđenje koje ga je 2016. oslobodilo te optužbe.

Kasacioni sud je potvrdio tu odluku.

To je bila poslednja sudska procedura protiv Mubaraka od niza optužbi protiv njega.

Mubarak je na tom suđenju optužen da je umešan u ubistvo demonstranata prilikom pobune koja je trajala 18 dana i tokom koje je ubijeo 850 osoba u sukobu s policijom.

Bivši egipatski predsednik (87) je najveći deo vremena proveo u vojnoj bolnici od svog hapšenja 2011. godine.

Mubarak je prvi predsednik svrgnut s vlasti tokom talasa uličnih protesta u arapskim zemljama regiona, pokretom koji je nazvan "Arapsko proleće".

Bio je na vlasti bio više od 30 godina.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.