Izvor: Radio 021, 06.Mar.2019, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrednost nekretnina nije siguran pokazatelj za visinu poreza

Opštine i gradovi u Srbiji protekle godine prihodovali su više od 38 milijardi dinara od poreza na imovinu.

Uz ekološke i komunalne takse očekivano je 46,6 milijardi dinara prihoda. Skoro dve trećine naplaćenog poreza na imovinu dolazi od građana. Njihova imovina, prema podacima Jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije, na tržištu vredi više od 11.000 milijardi dinara, što je oko 93 milijarde evra.

Ipak, vrednost kuća i stanova nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << siguran pokazatelj koliki će iznos pisati na poreskom rešenju. Naime, pojedine opštine naplaćuju propisani maksimum poreza, dok su neke popustljivije, iako su cene kvadrata u opštinama približne.

Prema podacima Geodetskog zavoda, prosečna cena kvadrata u Užicu i Nišu je približna i varira do 20 evra u novogradnji i starogradnji. Kada se, međutim, podeli ukupna suma razrezanog poreza sa brojem izdatih rešenja, svaki Nišlija je godišnje opterećen 7.947 dinara poreza, dok Užičanin plaća 3.911 dinara. Nišlijskom obračunu bliža je Jagodina gde je iznos poreza u proseku 7.799 dinara iako je kvadrat u ovom gradu jeftiniji do 200 evra u odnosu na Niš.

"Nedostajala je centralna baza podataka i celu deceniju nije bilo uvida u zbirne podatke o porezu na imovinu. Ovakva baza postojala je do 2006, ali je potom raspoređena po lokalnim samoupravama. Šteta je što su se rasipala velika donatorska sredstva na pojedinačne projekte, koji nisu dali sistemsko rešenje. Ovo je početak. Tek sada kada su zbirni podaci dostupni moći ćemo da ih analiziramo", kaže za Novosti Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta.

Otvoreni podaci pokazuju da najveći porez u zemlji plaćaju žitelji beogradske opštine Savski venac, u proseku 36.385 dinara godišnje, a da najmanji porez plaćaju stanovnici Žitorađe, u proseku 1.030 dinara godišnje.

Visoke poreze na imovinu plaćaju i vlasnici apartmana i stanova na Zlatiboru. Prosečno poresko rešenje u Čajetini iznosi 10.134 dinara, dok sličan namet plaćaju i Novosađani, oko 10.434 dinara godišnje.

Autor: Novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

POREZ REŽU KOLIKO IM TREBA: Koliki će namet odrediti lokalne samouprave?

Izvor: Večernje novosti, 06.Mar.2019

Nišlijama na poreskom rešenju duplo više nego Užičanima, iako su im cene kvadrata slične OPŠTINE i gradovi u Srbiji protekle godine razrezali su više od 38 milijardi dinara poreza na imovinu. Uz ekološku i komunalne takse očekivali su 46,6 milijardi dinara prihoda. Skoro...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.