Vrednost nekretnina nije siguran pokazatelj za visinu poreza

Opštine i gradovi u Srbiji protekle godine prihodovali su više od 38 milijardi dinara od poreza na imovinu.
Vrednost nekretnina nije siguran pokazatelj za visinu poreza
Foto: 021.rs
Uz ekološke i komunalne takse očekivano je 46,6 milijardi dinara prihoda. Skoro dve trećine naplaćenog poreza na imovinu dolazi od građana. Njihova imovina, prema podacima Jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije, na tržištu vredi više od 11.000 milijardi dinara, što je oko 93 milijarde evra.
 
Ipak, vrednost kuća i stanova nije siguran pokazatelj koliki će iznos pisati na poreskom rešenju. Naime, pojedine opštine naplaćuju propisani maksimum poreza, dok su neke popustljivije, iako su cene kvadrata u opštinama približne.
 
Prema podacima Geodetskog zavoda, prosečna cena kvadrata u Užicu i Nišu je približna i varira do 20 evra u novogradnji i starogradnji. Kada se, međutim, podeli ukupna suma razrezanog poreza sa brojem izdatih rešenja, svaki Nišlija je godišnje opterećen 7.947 dinara poreza, dok Užičanin plaća 3.911 dinara. Nišlijskom obračunu bliža je Jagodina gde je iznos poreza u proseku 7.799 dinara iako je kvadrat u ovom gradu jeftiniji do 200 evra u odnosu na Niš.
 
"Nedostajala je centralna baza podataka i celu deceniju nije bilo uvida u zbirne podatke o porezu na imovinu. Ovakva baza postojala je do 2006, ali je potom raspoređena po lokalnim samoupravama. Šteta je što su se rasipala velika donatorska sredstva na pojedinačne projekte, koji nisu dali sistemsko rešenje. Ovo je početak. Tek sada kada su zbirni podaci dostupni moći ćemo da ih analiziramo", kaže za Novosti Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta.
 
Otvoreni podaci pokazuju da najveći porez u zemlji plaćaju žitelji beogradske opštine Savski venac, u proseku 36.385 dinara godišnje, a da najmanji porez plaćaju stanovnici Žitorađe, u proseku 1.030 dinara godišnje.
 
Visoke poreze na imovinu plaćaju i vlasnici apartmana i stanova na Zlatiboru. Prosečno poresko rešenje u Čajetini iznosi 10.134 dinara, dok sličan namet plaćaju i Novosađani, oko 10.434 dinara godišnje.
  • Pitanje

    07.03.2019 19:59
    @dule
    1) Taj "uvodni komentar" je bio odgovor na tvrdnju drugog komentatora koji smatra da porezi treba da se naplaćuju samo na osnovu prihoda građana. To bi možda moglo funkcionisati u državi u kojoj su građani pošteni a vlast bilo poštena ili nepoštena (što je praktično nemoguće), u Srbiji su i jedni i drugi velikim delom nepošteni i pravi im je ponos, pa se čak i javno hvale kako su "zavrnuli državu". U Srbiji veliki broj radnika prima minimalac a ostatak plate "na ruke", u takvoj zemlji ne može funkcionisati naplata poreza na osnovu prijavljenih prihoda. Međutim porez na imovinu kao takav nije nikakva "kazna", to je porez lokalne samouprave koji se potom koristi za održavanje lokalne infrastrukture.

    2) Problem je sa mentalitetom građana, zato je i svaka vlast koja je potekla iz takvog naroda potpuno ista. Bahato se i rasipnički odnosimo prema porezima i doprinosima koje plaćamo, tako je, no moramo prvo poći od sebe, ne možemo se ponašati po paroli "svi kradu pa ću i ja da kradem" dok istovremeno kritikujemo veće lopove. Veliki lopovi opstaju zahvaljujući gomili malih.
  • USTAVOBRANITELJ

    07.03.2019 19:53
    Imovina nije konkretno pravo
    Ajmo malo na član 58 Ustava Republike Srbije. Tamo se ne vidi postajanje prava IMOVINE KAO TAKVOG. Pominju se IMOVINSKA PRAVA : SVOJINA I DRUGA PRAVA. Svojina kod nekretnina se vidi i dokazuje putem Katastra. Ako je u Katastru nema onda je nema. A ako neko naplaćuje porez na svojinu koje nema ... a joj šta se sve tu otvara.
  • dule

    07.03.2019 15:47
    @Pitanje
    1)
    "Da li se u tim zemljama dešavaju paradoksi kao u ovoj, da neko ima 0 primanja a živi u vili?"

    Ili se ne razumemo ili se pravimo da se ne razumemo. Ovo ste vi napisali u uvodnom komentaru. Ja sam samo skrenuo pažnju do to što je poreska nesposobna (što subjektivno - čitaj neće, što objektivno - čitaj ne ume ili nema resurse) da se izbori sa ovakvim "anomalijama" nikako ne može biti razlog da se uvodi porez na imovinu - zato što porezom na imovinu vi "kažnjavate" sve građane koji je imaju, bez obzira kako su je stekli. Znači ne tvrdim da taj porez u Srbiji treba ili ne treba da postoji, samo tvrdim da ovo ne sme biti razlog.

    2)
    "Tačno je da nas ubija korupcija, a ukidanjem nekog poreza nas neće manje ubijati već upravo naprotiv, još više, jer korumpirani lopovi se neće odreći svoje "provizije"."

    Problem sa svakom našom vlašću (ne samo ovom, a i ne samo našom) jeste što mnogo više vole da deficite pokrivaju povećanjem poreza umesto smanjenjem troškova (što koruptivnih što ostalih).

    Da budem iskren, meni je već pomalo muka da polovinu svojih primanja dajem državi (penzijsko + zdravstveno + porez na platu + PDV + akcize + porez na imovinu + ...) koja se tako bahato odnosi prema tim sredstvima (da ne iskoristim neki malo eksplicitniji izraz).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija