POČINJE SUĐENJE ŠARIĆEVOJ GRUPI ZBOG PRANJA NOVCA

Izvor: Kurir, 11.Feb.2011, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČINJE SUĐENJE ŠARIĆEVOJ GRUPI ZBOG PRANJA NOVCA

BEOGRAD - Suđenje osmočlanoj kriminalnoj grupi sa odbeglim Darkom Šarićem na čelu zbog "pranja" više od 20 miliona evra stečenih preprodajom kokaina, počinje u ponedeljak, 14. februara, pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Šariću će se, kao i u procesu za međunarodni šverc kokaina suditi u odsustvu, dok će se na optuženičkoj klupi naći ugledni advokati i privrednici koje je koristio za ubacivanje prljavog novca u legalne tokove kupovinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nekretnina i preduzeća.

Pored Šarića i Ćopića, optuženi su novosadski advokat Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Andrija Krlović, Marinko Vučetić, Predrag Milosavljević i Nebojša Jestrović.

Osim Šarića ostali se ne povezuju sa trgovinom narkoticima, ali su optuženi jer su znali za tu aktivnost pripadnika Šarićeve ''narko'' kriminalne grupe, kojoj je suđenje u toku.

Ključni svedok u ovom procesu biće Mile Jerković iz Novog Sada koji je učestvovao u kupovini poljoprivrednog dobra ''Jedinstvo'' Gajdobra.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti optužene u ovom procesu da su znali da su sredstva koja su im stavljena na raspolaganje i upravljanje nelegalno stečena od preprodaje kokaina.

- Metodi i postupci "pranja" novca su bili složeni. Osnovano je više of-šor kompanija koje su taj novac prebacili u Srbiju, korišćena su strana i domaća privredna društva - rekao je posle podizanja optužnice Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Deo prljavog novca je u Srbiji polagan u kešu u Metals banci kao depozit većeg broja fizičkih lica, a koji je kasnije iskorišćen radi izdavanja bankarskih garancija koje su korišćene u postupku privatizacije društvenih preduzeća, objasnio je tužilac.

Te aktivnosti su prema rezultatima istrage bile preduzimane 2008, 2009. i 2010. godine na području Beograda, Novog Sada, Pančeva, Subotice i Sremske Mitrovice, rekao je Radisavljević i naveo da je prema dokazima sa kojima se raspolaže do sada "oprano" više od 20 miliona evra koji su bili u vlasništvu Šarićeve organizacije.

Šariću oduzete akcije kupljenih preduzeća

Preduzeća koja su pranjem novca stavljena pod kontrolu Šarićeve kriminalne organizacije "Jedinstvo" iz Gajdobre, "Mladi Borac" iz Sonte, "Putnik" iz Novog Sada, "Vojvodina" iz Novog Sada, "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice i Palić iz Subotice.

Nadležni su sproveli finansijsku istragu protiv Šarićeve grupe pa su mu privremeno oduzete akcije tih preduzeća.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.