Albanci (i)legalno kupuju stanove u Nišu

Izvor: JuznaSrbija.info, 07.Avg.2016, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanci (i)legalno kupuju stanove u Nišu

Scenario po kome posrednici Srbi, sklapajući ugovore o novčanoj pozajmici sa kosovskim Albancima, kupuju za njih nekretnine, koje postaju zalog za vraćanje novca u roku, realizuje se „na poverenje”. – Albanci postaju vlasnici kad Srbi „ne uspeju” da vrate zajam na vreme

Tokom prethodne dve decenije, najviše pre 1999. i u godinama odmah nakon završetka agresije NATO-a na Srbiju i SR Jugoslaviju, >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << veliki broj Albanaca sa Kosova i Metohije i sa juga naše zemlje masovno je kupovao nekretnine – stanove, kuće, lokale i poljoprivredno zemljište na području Vranja, Leskovca, Niša. U poslednje vreme sve češće se govori da se nešto slično opet događa.

Saznanja do kojih je „Politika” došla ovih dana u razgovorima sa više niških advokata, notara, ali i u pojedinim državnim organima, to potvrđuju. Veliki broj kosovskih Albanaca kupuje stanove u Nišu po veoma jednostavnom sistemu kojim se zaobilaze svi važeći zakoni i zabrane. Od vlasnika stanova, kuća ili lokala, nekretnine zvanično kupuju Srbi, koji nastupaju kao regularni kupci, a u stvari su samo posrednici i rade „na procenat”. Novac za kupovinu nekretnina srpski državljani dobijaju od kosovskih Albanca.

Pre početka celog postupka posrednici – Srbi sa Kosova ili iz Niša i okoline koji nađu nekretninu za koju je zainteresovan neki kosovski Albanac, u sudu potpisuju predugovor o kupoprodaji sa vlasnikom stana ili kuće. Istoga dana posrednik sklapa ugovor o pozajmici novca, recimo 50.000 evra koje dobija od „prijatelja” Albanca sa Kosova. Pozajmicu prema ugovoru najčešće treba da vrate u roku od dva meseca, to jest 60 dana, a kao garancija da će biti vraćena na vreme u ugovor – koji se čak i ne overava u sudu ili kod javnih beležnika – unosi se kao zalog nekretnina za koju već postoji predugovor o kupovini. Već sutradan „posrednik” kao kupac s vlasnikom stana kod suda overava regularan kupoprodajni ugovor.

Sve više Albanaca s pasošem Turske

Kada je pre nekoliko meseci obavljena javna prodaja jednog proizvodnog pogona u Nišu pre licitacije, kao potencijalni kupci pojavila su se i dvojica biznismena sa Kosova i Metohije, ali sa turskim pasošima. Kako su nam ispričali, oni su se, kao i mnogi drugi poslovni ljudi iz Peći i Prizrena, gde je svojevremeno živelo mnogo Turaka, ali i iz drugih gradova u južnoj srpskoj pokrajini, potrudili da u poslednjih nekoliko godina ostvare pravo na dvojno državljanstvo sa Turskom
.

I sa takvim ispravama nameravaju ili se već pojavljuju u Srbiji kao strani investitori.

Ali, posrednik pozajmicu ne vraća u roku… Tada se aktivira pomenuta stavka u ugovoru da ukoliko zajam od „prijatelja” ne bude vraćen u dogovorenom roku, Albanac automatski postaje vlasnik stana. Posredniku ostaje deset ili 15 procenata od sume dobijene na zajam, u zavisnosti od toga kakav je dogovor postigao pre kupoprodaje...

Nezvanično, u poslednjih nekoliko godina nekoliko stotina stanova i kuća samo u Nišu i okolini na ovakav način je prešlo u vlasništvo Albanaca sa Kosova. Zanimljivo je, kako smo čuli, da se uglavnom sve radi takoreći na poverenje, pa uglavnom Albanci i ne insistiraju na prenosu nekretnina odmah.

Da li je opisani scenario moguć i izvodljiv? Mišljenja i tumačenja se razlikuju.

Nekoliko javnih beležnika u Nišu potvrdilo nam je da im je ova „pojava” poznata, ali i da nije nova. Od 1. septembra 2014. godine, kada je na snagu stupio Zakon o prometu nekretnina, rečeno nam je, stalno se pronalaze novi načini da se zakonske odredbe zaobiđu. Pojedini od beležnika s kojima smo razgovarali, međutim, ne veruju u to, jer kako tvrde, „po srpskim zakonima ništavan je svaki ugovor, ili svaki deo ugovora o pozajmicama novca od Albanaca, kojim bi se ostvarilo pravo na preuzimanje stana (kao zaloga ili garancije da će pozajmica biti vraćena), ako nije overen kod suda ili notara”. Ukazuju da se ugovori o ovakvim pozajmicama stoga poslednjih godina ne overavaju kod nadležnih organa „jer se takve stavke, posebno one koje se odnose na ’hipoteku’, po zakonu ne mogu unositi u ugovore ili druga dokumenta”.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.