Zvaničnik NATO prokomentarisao Vojsku Kosova VIDEO

Izvor: B92, 09.Nov.2018, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnik NATO prokomentarisao "Vojsku Kosova" VIDEO

Beograd -- Poslednjih dana se mnogo govori o formiranju kosovske vojske. Velika je nepoznanica kako će ona izgledati i ko će Albancima pomoći da je formiraju.

Džejms Apaturaj, zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja kaže za Vesti TV Prva da u ovom trenutku NATO daje savetodavnu podršku ali Kosovskim bezbednosnim snagama, ne bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojoj potencijalnoj novoj vojsci.

"Iako se kosovske vlasti kreću ka ovome, onda je to nešto što ćemo morati veoma pažljivo da pratimo", kaže Apaturaj.

Dodaje da "šta god da se desi na Kosovu u pogledu Kosovskih bezbednosnih snaga, veoma je važno da se to uradi uz potpune konsultacije sa zajednicama – svim zajednicama na Kosovu".

Na pitanje šta će biti sa KFOR-om, ako se formira vojska Kosova i preuzme sektor bezbednosti, Apaturaj podseća da KFOR ima mandat Ujedinjenih nacija 1244 i on će nastaviti da ga sprovodi.

"KFOR ima odgovornosti na Kosovu za bezbedno i sigurno okruženje. Sada je treći u nizu koji reaguje (third responder), što dobro znate, uz Kosovske bezbednosne snage i snage EU. KFOR je treća linija odgovora sa veoma jasnim odgovornostima koje im je dao Savet bezbednosti. Dok se te odgovornosti ne promene, sprovodiće ih", ističe Apaturaj.

Opširnije u VIDEO prilogu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.