Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jun.2017, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnik NATO-a: Stabilnost Balkana doprinosi sigurnosti Evrope

Zapadni Balkan je od strateškog značaja za NATO, zbog čega će Severnoatlantski savez zadržati svoje prisustvo i angažman u tom regionu, izjavio je zamenik pomoćnika generalnog sekratara NATO-a za operacije Džon Manza.

"Stabilnost i sigurnost u ovom regionu doprinose stabilnosti i sigurnosti širom Evrope. NATO će zadržati svoje prisustvo, svoj fokus i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << angažman na Zapadnom Balkanu i podržati evroatlantske aspiracije zemalja u regionu", rekao je Manza, a saopštio je Kfor.

Manaza je rekao da se proces normalizacije odnosa Prištine i Beograda nastavlja i da NATO u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

"Danas, KFOR s trenutnom snagom od 4.200 vojnika, saveznici i partneri smatraju kao ključni garant stabilnosti ne samo za Kosovo, već i za čitav region Zapadnog Balkana", rekao je zvaničnik NATO-a.

Manza je rekao da je Severnoatlantski savet u decembru 2016. odobrio veću interakciju s Kosovom što prevazilazi trenutni operativni angažman NATO-a.

"Aktivnosti u okviru ove poboljšane interakcije obuhvatiće moguće praktične vežbe uz učešće Kosovskih bezbednosnih snaga, ali i razmene o dobrom upravljanju, sajber odbrani i javnoj diplomatiji", kazao je Manza.

On je ocenio da će pristupanje Crne Gore NATO-u pomoći u konsolidaciji stabilnosti i bezbednosti na Balkanu, dodajući da je "stabilan Balkan u interesu svih".

Zamenik pomoćnika generalnog sekratara NATO-a za operacije posetio je u ponedeljak Prištinu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Zvaničnik NATO-a: Stabilnost Balkana doprinosi sigurnosti Evrope

Izvor: Beta, 20.Jun.2017

Zapadni Balkan je od strateškog značaja za NATO, zbog čega će Severnoatlantski savez zadržati svoje prisustvo i angažman u tom regionu, izjavio je zamenik pomoćnika generalnog sekratara NATO-a za operacije Džon Manza."Stabilnost i sigurnost u ovom regionu doprinose stabilnosti i sigurnosti širom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.