Žeželjev most spreman za saobraćaj, otvaranje u subotu

Izvor: RTS, 28.Avg.2018, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žeželjev most spreman za saobraćaj, otvaranje u subotu

Žeželjev most u Novom Sadu, srušen u NATO bombardovanju, biće otvoren u subotu za drumski, pešački i biciklistički saobraćaj. Vozovi će preko njega prelaziti već od zime.
Gradnja Žeželjevog mosta je počela 20. aprila 2012. godine, mada je ugovor o izgradnji potpisan još 25. januara 2011. godine. Trebalo je da bude gotov za 18 meseci, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << to jest do kraja 2013. godine. Međutim, zbog raznih problema radovi su trajali više od šest godina, a troškovi dostigli skoro 55 miliona evra.

Evropska unija je u izgradnju mosta i pristupnih saobraćajnica uložila više od 30 miliona evra.
Novi most dugačak je 474 metra, a širok je 31 metar. Ima dva železnička koloseka, dve drumske saobraćajnice i dve pešačko-biciklističke staze. Projektovan je po najstrožim kriterijumima koje poznaje struka.
"Broj tih standarda, njihov obim složenosti daleko prevazilazi ono što je bilo pre 50 godina. Primera radi, navešću vam da je ovaj most u Novom Sadu projektovan na osnovu 3.000 strana evropskih normi i posebno nemačkih standarda. I svaku stavku morate da poštujete", kaže konstruktor Žeželjevog mosta Aleksandar Bojović.
U narednih nekoliko dana sledi test opterećenja mosta, kada će se na njemu naći desetine teških kamiona i železničke kompozicije.
Projektanti kažu da je napravljen da traje čitav vek.
"Mi računamo u sadašnjem projektovanju i građenju mosta, pri sadašnjem stanju tehničkih standarda, da je vek trajanja mosta 100 godina, ali to podrazumeva redovno održavanje", kaže Bojović.
Stari most, koji je srušen u NATO bombardovanju 1999, građen je od 1957. do 1961. godine, i bio je jedinstven primer gradnje uz korišćenje prednapregnutog betona.
U prvoj fazi su izgrađeni lukovi, a zatim je izgrađen kolovoz koji je "visio" na čeličnim sajlama zakačenim za lukove mosta.
Novosađani su stari železnički most zvali po projektantu Branku Žeželju, a zvanični naziv bio je Most bratstva i jedinstva.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.