Zbogom AWACS

Izvor: B92, 15.Nov.2023, 15:19

Zbogom AWACS

NATO će zameniti svoju zastarelu flotu izviđačkih aviona AWACS, koji su u upotrebi od Hladnog rata 1980-ih godina.

Kako je navedeno, AWACS će biti zamenjen vojnom verzijom komercijalnog aviona Boing 737, saopšteno je danas iz Alijanse.

Modifikovani avioni Boing 737 mogu da detektuju letelice na udaljenosti većoj od 400 kilometara i u stanju su da nadgledaju područje od oko 300.000 kvadratnih kilometara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno teritoriju veličine Poljske, navode iz NATO-a, prenosi Rojters.

Dodaje se da će Alijansa 2024. godine potpisati ugovor o kupovini Boinga, a prvi mlaznjak trebalo bi da postane operativan do 2031. godine.

"Avioni za nadzor i kontrolu su ključni za kolektivnu odbranu NATO-a i pozdravljam posvećenost saveznika ulaganju u te kapacitete", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je naveo da ulaganje u najsavremeniju tehnologiju pokazuje snagu transatlantske odbrambene saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

NATO menja zastarelu flotu AVAKS aviona militarizovanim letelicama Boing 737

Izvor: VOA, 15.Nov.2023

NATO će zastarelu flotu izviđačkih aviona AVAKS (AWACS), koji su bili u upotrebi od Hladnog rata 1980-ih, zameniti militarizovanom verzijom komercijalnog aviona Boing 737, saopštila je Alijansa u sredu, u dogovoru vrednom milijardi evra. Ponašajući se kao leteći radarski toranj, avioni AVACS...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.