Zapad pozvao na nastavak procedure za promenu imena MKD

Izvor: B92, 01.Okt.2018, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapad pozvao na nastavak procedure za promenu imena MKD

Skoplje -- Zapadne zemlje i zvaničnici pozvali su Skoplje da nastavi s potrebnim procedurama za promenu imena zemlje i tako nastavi proces pristupanja NATO i EU.

Na jučerašnjem referendumu velika većina izašlih glasača je podržala promenu imena u "Severna Makedonija", ali je izlaznost bila daleko manja od očekivane. Makedonska opozicija i protivnici promene imena su pozivali na bojkot referenduma.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je na Tviteru naveo da očekuje da "svi politički lideri poštuju odluku građana i počnu s njenom primenom s punom odgovornošću i jedinstvom nezavisno od stranačke pripadnosti".

Sličnu poruku je uputio i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. "Pozivam sve političke lidere i partije da se konstruktivno i odgovorno angažuju da bi se ova istorijska prilika iskoristila", tvitovao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, Makedoniji su vrata NATO i dalje otvorena ali da "sve nacionalne procedure moju biti sprovedene".

Predstavnik socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Knut Flekenštajn izrazio je zadovoljstvo što je "većina glasača izabrala da se reši spor Skoplja i Atine oko imena".

On je naveo da gorak utisak ostavlja to što, zbog "besramne kampanje za bojkot" koji su vodile desničarske snage, na izjašnjavanju nije učestvovalo dovoljno građana, ali da je refenredum bio "jasan glas"

Flekenštajn je pozvao sve strane da sprovedu sporazum Atine i Skoplja u skladu s, kako je naveo, voljom većine građana. Podršku su izrazile i SAD, a portparolka Stejt departmenta Heder Nauert je pozvala makedonske lidere da se "izdignu iznad partijske politike i obezbede svetliju budućnost za zemlju kao punu članicu zapadnih institucija".

Makedonski premijer Zoran Zaev je očekivao da će velika izlaznost na referendumu doneti neophodnu podršku građana za promenu imena zemlje da bi u parlamentu nastupio s jače pozicije po pitanju neophodnih ustavnih amandmana.

Zaev je rekao da će pokušati da u parlamentu postigne potrebnu dvotrećinsku većinu, za šta će mu biti potrebni i glasovi opozicionih poslanika. Ukoliko u tome ne uspe, izvesno je da će biti raspisani novi izbori.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Izlaznost na izborima

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.