Zapad počeo da govori o zastarelom sistemu UN kada je NATO nemilosrdno bombardovao Beograd

Izvor: B92, 05.Okt.2023, 18:58

"Zapad počeo da govori o zastarelom sistemu UN kada je NATO nemilosrdno bombardovao Beograd"

Zapad je počeo da govori o zastarelom sistemu UN kada je NATO nemilosrdno bombardovao Beograd, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

"U našoj novijoj istoriji često smo slušali od zapadnih lidera da je sistem UN zastareo, da ne zadovoljava današnje potrebe. Ali kada je to počelo da se čuje? U vreme jugoslovenske krize, kada su, bez ikakvog odobrenja Saveta bezbednosti UN, SAD i njihovi saveznici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << počeli da nemilosrdno bombarduju Beograd, čak su pogodili ambasadu Kine u Beogradu. Gde je to međunarodno pravo? Ne, rekli su, nema nikakvog međunarodnog prava, ono je zastarelo. Zašto? Zato što su hteli da deluju ne obazirući se na to međunarodno pravo", objasnio je predsednik Rusije na plenarnoj sednici Međunarodnog debatnog kluba "Valdaj".

Prema njegovim rečima, kada je Rusija počela da preduzima neka dejstva, to su nazvali drskošću, rekavši da Rusija krši međunarodno pravo i Povelju UN.

"Ali, nažalost, uvek su postojali pokušaji da se ovo međunarodno pravo izgradi prema sebi. Da li je to dobro ili loše? To je jako loše", naglasio je Putin.

Upitan da prokomentariše stalni pritisak na Srbiju, ruski predsednik je poručio da Srbi nisu narod koji Zapad može da slomi i potčini.

"Zašto su Srbi cilj na zapadu, ja ne razumem. Rusija je početkom 1990. godina bila takođe cilj, želeli su da se raspadne SSSR. Srbija je bila na sve spremna i sve je htela, ali su bili pod pritiskom. I stalno prete sankcijama. Mnogo puta sam čuo da su slaba karika i da ih treba pritisnuti. To je paradigma koja je stvorena. Srbi nisu takav narod. Srbija nije takva kultura. Uništiti Srbiju je nemoguće", rekao je Vladimir Putin.

Ruski predsednik je poručio da Srbi ne mogu biti slomljeni i potčinjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.