Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2020, 10:44

Zaharova: NATO destabilizuje regionalnu stabilnost i zabija klin u odnose između država-suseda

Rusija je zabrinuta zbog jačanja vojnih snaga NATO u Crnom moru, rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je dodala da akcije Alijanse destabilizuju regionalnu stabilnost i zabijaju klin u odnose između država-suseda.
Dan ranije šef NATO Jens Stoltenberg rekao je da Rusija jača vojnu moć u Crnom moru i na Krimu, a da Alijasna na to uzvraća svojim većim prisustvom u tim oblastima. „Alijansa širi opseg svog delovanja u akvatoriji Crnog mora, uvlačeći zemlje koje nisu deo regiona. Povećava se broj ulazaka brodova oružanih snaga članica NATO u crnomorske luke saveznika i partnera, broj letova izviđačkih aviona, bespilotnih letelica duž ruske granice. Modernizuje se infrastruktura Bugarske, Rumunije, na teritorijama tih zemalja se raspoređuje ofanzivno naoružanje, tokom vežbi se razrađuju scenariji koji podrazumevaju i predviđaju napade na teritoriju Rusije i to američkim strateškim bombarderima koji mogu da nose nuklearno oružje“, rekla je Zaharova. Ona je konstatovala i da NATO uvlači u svoje aktivnosti i Ukrajinu i Gruziju, spremajući ih tokom zajedničkih vežbi i manevara da se suprotstave Rusiji. "Sve to izaziva u Moskvi veliku zabrinutost." Rusija je prinuđena da uzme u obzir da Alijansa jača vojne aktivnosti i da reaguje na odgovarajući način. „Pojavljivanje novog igrača u crnomorskom regionu, koji dolazi sa očigledno lošim namerama, ugrožava regionalnu stabilnost i zabija klin u odnose između zemalja-suseda“, zaključila je ona.  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.