Zaev: Imamo obećanje, kad sredimo ime članstvo u NATO

Izvor: B92, 19.Feb.2018, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev: Imamo obećanje, kad "sredimo" ime članstvo u NATO

Beč -- Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio uverenje da je moguće rešiti spor sa Grčkom oko imena Makedonije do NATO samita u julu.

Zaev je, u izjavi ORF-u, kazao da su pregovori oko rešavanja spora, koji su održani u Beču, dobro počeli. Prema njegovim rečima, specijalni izaslanik UN Metju Nimić predstavio je na tom sastanku nove ideje.

Došlo je do prvog približavanja stavova i taj proces mora biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastavljen“, naglasio je Zaev.

Grčka, kako je objasnio, ima problem sa imenom, dodajući da u sedam tačaka za rešenje problema, koje su predložene, nema identiteta.

„Identitet je lično pitanje i ne može ga promeniti nikakav sporazum, niti referendum. Moramo rešiti pitanje imena izlazeći u susret zahtevima Grčke, ali istovremeno uz poštovanje našeg dostojanstva“, poručio je Zaev.

On je uveren da se pregovori mogu završiti s pozitivnim ishodom do Samita NATO u julu. „Imamo obećanje da će članice NATO automatski, čim saopštimo da smo našli rešenje, započeti ratifikaciju sporazuma o pristupanju“, objasnio je Zaev.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Imamo obećanje, kad sredimo ime, dobijamo članstvo u NATO"

Izvor: Vesti-online.com, 19.Feb.2018

Makedonski premijer Zoran Zaev izrazio uverenje da je moguće rešiti spor sa Grčkom oko imena Makedonije do NATO samita u julu...Zaev je, u izjavi ORF-u, kazao da su pregovori oko rešavanja spora, koji su održani u Beču, dobro počeli. Prema njegovim rečima, specijalni izaslanik UN Metju Nimić...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.