ŽESTOKO UPOZORENJE NATO-U! Moskva neće tolerasati OVO, spremna da odgovori nizom mera

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Sep.2023, 08:24

ŽESTOKO UPOZORENJE NATO-U! Moskva neće tolerasati OVO, spremna da odgovori nizom mera

Jasna poruka Rusije

Rusija će na jačanje vojnog potencijala NATO-a na Arktiku odgovoriti nizom mera, između ostalog, preventivnim, rekao je specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Nikolaj Korčunov.

Diplomata je konstatovao povećanu vojno-političku napetost na Arktiku zbog nekonstruktivne politike SAD i njihovih saveznika, posebno u kontekstu ruske specijalne operacije u Ukrajini.

- Kurs ka jačanju vojnog potencijala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << NATO-a u ovom regionu, uključujući i kroz ulazak Finske u alijansu i planirano uključivanje Švedske u nju, ukazuje na to da su u NATO-u prevagnuli vojni scenariji za osiguranje sopstvene bezbednost u severnim geografskim širinama na štetu bezbednosti drugih zemalja - rekao je on.

Moskva će, upozorio je Korčunov, odgovoriti na ove izazove i pretnje "skupom neophodnih mera, uključujući i preventivne, koje proizilaze iz zadataka" koje je Vladimir Putin uneo u Koncept spoljne politike, kao i Strategije razvoja Ruske arktičke zone.

Prema njegovim rečima, Moskva će sa svoje strane nastaviti da promoviše međusobno poverenje na Arktiku u interesu osiguranja stabilnosti, konstruktivne saradnje i dijaloga.

Finska i Švedska su, u kontekstu događaja u Ukrajini u maju 2022. godine, podnele zahteve za ulazak u NATO. Finska je 4. aprila postala 31. članica alijanse.

Švedska aplikacija još uvek nije dobila konačno odobrenje Mađarske i Turske. Švedska je, kao članica Evropske unije, u pregovorima sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom pristala da, u zamenu za ratifikaciju aplikacije, pomogne u intenziviranju procesa pristupanja Turske EU.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a je istakao da pitanja pristupanja Švedske NATO-u i pristupanja Turske EU "nisu međusobno povezana".

U avgustu je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da je optimista da će se Švedska pridružiti alijansi ove jeseni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.