Vulin: Prošla je 21 godina od NATO agresije , a nismo čuli izvini“

Izvor: RTS, 20.Maj.2020, 15:26

Vulin: Prošla je 21 godina od NATO agresije , a nismo čuli "izvini“

Pre 21 godinu NATO agresor izvršio je ratni zločin – ubio je sedmoricu gardista i još tri pacijenta bolnice "Dr Dragiša Mišović“. Bez odluke Saveta bezbednosti, bilo kog ljudskog, političkog, razumnog ili nerazumnog opravdanja, NATO je bombardovao SR Jugoslaviju, ne birajući koga će ubiti, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon ceremonije polaganja venaca ispred KBC "Dr Dragiša Mišović“, na spomen-obeležje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posvećeno pripadnicima Gardijske brigade i pacijentima stradalim u NATO agresiji 1999. godine
Ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon ceremonije polaganja venaca rekao je da je pre 21 godinu NATO agresor izvršio je ratni zločin - ubio je sedmoricu gardista i još tri pacijenta bolnice "Dr Dragiša Mišović".

"Bez odluke Saveta bezbednosti, bilo kog ljudskog, političkog, razumnog ili nerazumnog opravdanja, NATO je bombardovao SR Jugoslaviju, ne birajući koga će ubiti",  rekao je ministar odbrane .
"Prošla je 21 godina, a nismo čuli 'izvini'. Ove ljude više niko nikada neće vratiti i bol njihovih porodica i čitavog našeg naroda više niko nikada neće moći da ublaži, ali jedno ljudsko 'izvini" možda bi pomoglo da se ovo više nikada ne ponovi. Jedno ljudsko 'izvini" možda bi pomoglo da se bar drugima ne desi ono što se desilo nama. Zato je Srbija izabrala da se seća, da pamti, da podseća, ne zato što se nadamo da će se veliki postideti onoga što su uradili, već zato da im ne dozvolimo da zaborave, nikada i nipošto" poručio je Vulin, 
Ministar Vulin ističe da nijedan vojnik, policajac, muškarac, žena ili dete, ne zaslužuju da budu ubijeni u slobodnoj zemlji i da u slobodnoj zemlji ne postoji legitiman vojni cilj, niti postoji opravdanje za NATO agresiju.
"Bilo je vremena kada smo i mi ćutali. Bilo je vremena sve do 2012. godine kada i mi nismo smeli da kažemo istinu, a ta vremena zauvek su prošla. Zato je Srbija izabrala politiku vojne neutralnosti, da nikada ne dozvoli da bude deo bilo kakvog vojnog saveza i pakta koji će njoj izdati naređenje da jednog dana ubija neki mali, slobodan narod. Ono što je činjeno nama, mi nikada nikom drugom nećemo činiti. Očekujemo i dalje to izvinjenje, koje neće vratiti naše mrtve, ali će možda garantovati da se ovo više nikada nikome neće ponoviti",   rekao je ministar Vulin.
U delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koja je položila vence bili su i komandant Garde Vojske Srbije general-major Milomir Todorović i načelnik Kabineta ministra odbrane brigadni general Siniša Kresović.
Za stradale vojnike Gardijske brigade i pacijenate bolnice „Dr Dragiša Mišović" danas je održan i molitveni pomen, koji su služili glavni vojni sveštenik potpukovnik Slađan Vlajić i vojni sveštenik Garde major Stevan Stevanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.