Vulin: Neutralnost je naše dugoročno opredeljenje

Izvor: RTS, 19.Jul.2017, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Neutralnost je naše dugoročno opredeljenje

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je sa komandantom Savezničke komande za operacije generalom Kurtisom Skaparotijem, a na sastanku je bilo reči o jačanju međusobnog poverenja i razumevanja uspostavljenog u prethodnom periodu.
"Naše dugoročno strateško opredeljenje jeste da zadržimo status vojno neutralne države, ali smo voljni da sarađujemo sa svim relevantnim akterima u domenu međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnosa i bezbednosti", rekao je Vulin.

On je dodao da se sa NATO-om to uspešno realizuje u okviru raspoloživih mehanizama Partnerstva za mir.
"Svesni smo značaja vaše komande, s obzirom na njene nadležnosti i zonu odgovornosti koja praktično obuhvata ceo svet, te smatramo da održavanje redovnih kontakata na najvišem nivou, poput današnjeg sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ima suštinski značaj s aspekta izgradnje mira i stabilnosti u regionu", istakao je Vulin.
Pored saradnje pod okriljem Partnerstva za mir, na sastanku je bilo reči i o direktnoj saradnji Vojske Srbije i KFOR-a, koja je na odličnom nivou, što se potvrđuje kroz redovne sastanke načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta KFOR-a i veliki broj zajedničkih aktivnosti.
Vulin je zahvalio na ulozi koju Alijansa ima u kontigentu KFOR-a i naglasio da je reč o jedinoj instituciji koju smatramo odgovornom za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije.
"Nema vojske na Kosovu i Metohiji osim KFOR-a. Ta odgovornost ne može biti preneta na bilo koju drugu instituciju ili organizaciju, te očekujemo da se i na nivou Alijanse zauzme stav da je neprihvatljiva izmena mandata i transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u tzv. oružane snage", istakao je ministar odbrane.
On je dodao da Srbija pridaje poseban značaj regionalnoj saradnji i kao faktor stabilnosti podržava regionalne bezbednosne inicijative i u potpunosti poštuje evroatlantska i evropska opredeljenja svojih suseda i, takođe, očekuje da se na isti način odnose prema našim odlukama. 
Istovremeno, rekao je ministar odbrane, ostajemo posvećeni traženju zajedničkog odgovora na savremene izazove, rizike i pretnje bezbednosti u vidu verskog ekstremizma, organizovanog kriminala, stranih boraca i terorizma.
Ranije u toku dana, ministar Vulin se u delegaciji predsednika Republike takođe sastao sa generalom Kurtisom Skaparotijem, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.