Vojna vežba Zajednički izazov 2019 u Kolašinu

Izvor: RTS, 16.Sep.2019, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna vežba "Zajednički izazov 2019" u Kolašinu

Crna Gora je domaćin vojne vežbe "Zajednički izazov 2019", koja se održava u širem rejonu Kolašina i na izrađenom Vojnom poligonu za alpinističku obuku pešadijskih jedinica "Lipovo".
U vežbi učestvuje više od 300 pripadnika Armije Republike Severne Makedonije, Oružanih snaga Italije, NATO Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje stacioniranih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Republici Sloveniji, uz podršku eksperata iz oblasti planinskog ratovanja iz oružanih snaga Republike Austrije, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva odbrane.

U ulozi posmatrača učestvovaće i pripadnici Nacionalne Garde države Mejn (SAD).
Cilj je uvežbavanje jedinica i komande bataljona u izvršenju operacija za podršku miru i upravljanja u kriznim situcijama u multinacionalnom okruženju, koja se odvija u planinskim uslovima, oslanjajući se na relevantan scenario koji osigurava uspešno sprovođenje budućih misija, navode iz Ministarstva odbrane.
Tako će se, kako su rekli, poboljšati uvežbanost štabnog osoblja iz planinskih jedinica, uključujući multinacionalne jedinice za planinsko ratovanje, sa ciljem podrške NATO i UN misija u operacijama podrške miru i upravljanju kriznim situacijama.
"Završni deo vežbe, 27. septembra upriličiće dan visokih zvanica na nivou predstavnika Ministarstva odbrane i generalštaba zemalja učesnica vežbe, na kojem će biti prikazana osposobljenost multinacionalne čete za planinsko ratovanje, kao i prikaz naoružanja i opreme sa kojom raspolažu", navodi se u saopštenju. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.