Velika Britanija će poslati 20.000 vojnika na vežbe NATO-a

Izvor: Vostok.rs, 15.Jan.2024, 21:09

Velika Britanija će poslati 20.000 vojnika na vežbe NATO-a

Velika Britanija je spremna da rasporedi oko 20.000 pripadnika – kao i moderne ratne brodove i borbene avione – da učestvuju u velikoj vežbi NATO-a usred rastućih tenzija sa Rusijom, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Londonu.
U saopštenju od ponedeljka, ministarstvo, pozivajući se na izvode iz govora koji će održao ministar odbrane Grant Šaps, saopštilo je da će se oko 16.000 vojnika – zajedno sa tenkovima, artiljerijom i helikopterima – pridružiti drugim članicama bloka na kontinentu da učestvuju u Vežba Steadfast Defender 24, predviđena za prvu polovinu ove godine. Napore će podržati osam ratnih brodova i podmornica, kao i 2.000 mornara Kraljevske mornarice. Velika Britanija će takođe rasporediti određeni broj aviona, uključujući lovce F35B Lajting osmatračke avione Poseidon P8, saopštilo je ministarstvo. U međuvremenu, očekuje se da će Šaps nazvati vežbu „jednom od najvećih angažovanja NATO-a od kraja Hladnog rata“, dodajući da su se Velika Britanija i njeni saveznici našli „u novoj eri“ i „moraju biti spremni da odvrate naše neprijatelje, “, navodi se u saopštenju. U saopštenju se posebno pominje ruska „pretnja“. NATO je počeo da jača svoj vojni otisak u Evropi prvo nakon što je puč u Kijevu koji je podržavao Zapad izazvao sukob u Donbasu, koji je sada deo Rusije. Međutim, do najdrastičnijeg povećanja došlo je nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu kampanju protiv Ukrajine u februaru 2022. U junu iste godine, vojni blok predvođen SAD pristao je da stavi 300.000 vojnika u stanje visoke pripravnosti, sa 40.000, kako bi odvratio Moskvu . Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da Moskva ne planira da napadne NATO, tvrdeći da nije bilo „nekakvog geopolitičkog, ekonomskog... ili vojnog interesa“ u vođenju rata protiv bloka. Ipak, Moskva je takođe više puta upozoravala da vojne aktivnosti alijanse u blizini njene granice zahtevaju dodatne bezbednosne mere. Putin je takođe izjavio da je želja Ukrajine da se pridruži NATO-u jedan od ključnih razloga za sadašnji sukob. Izvor:  RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.