VREME METEŽA: Crna Gora u raljama američke kolonijalne diplomatije

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2023, 07:14

VREME METEŽA: Crna Gora u raljama američke kolonijalne diplomatije

Teški izazovi za političku stvarnost u Crnoj Gori

Podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za ulazak u Vladu Crne Gore dobiće samo oni koji podržavaju, između ostalog, odnos NATO saveza prema Ukrajini.

To je televiziji Nova M juče saopšteno iz Ambasade SAD u Crnoj Gori.

U nastavku ovog besprizornog ultimatuma taksativno su navedeni i ostali uslovi poput poštovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ljudskih prava, pristupanje Crne Gore EU, stvaranje građanske države, ali oni su bačeni u zapećak.

U prevodu, nije dovoljno ako se borite za ljudska prava, stremite građanskoj državi i podržavate evropske integracije – što, u principu, proklamuju sve političke organizacije. Sve to, kao i suverenost države Crne Gore i izborna volja njenih građana je marginalizovano i podređeno podršci učešću paravojnih i regularnih formacija zemalja NATO-a u rusko-ukrajinskom konfliktu.

Baš kao što je decenijama elementarno dostojanstvo građana Crne Gore bilo podređeno odnosom gospodara i roba koji su Amerikanci uspostavili sa Milom Đukanovićem – izvršiocem najprljavijih radova na polju kriminala i obračuna sa tradicionalnim srpskim i rusofilskim identitetskim utemeljenjem ovog naroda.

Sva hladnokrvnost i nemilosrdnost američke diplomatije stala je u ovom iživljavanju nad neuporedivo manjom državom Crnom Gorom koja, uzgred budi rečeno, slovi za partnersku državu.

Nažalost po celu arhitekturu međunarodnih odnosa, međunarodnog prava i povelje OUN, u okviru kojih postoji, makar u načelu, obaveza poštovanja političke suverenosti svake države na svetu, ovakvo siledžijsko ponašanje Vašingtona koje traje bezmalo decenijama, obesmislilo je u potpunosti ideal slobode i pravde na kome počiva savremena istorija, nakon obračuna sa svim totalitarnim ideologijama.

Da svaku moć koja nije utemeljena u pravdi, po pravilu, prati i doza cinizma, potvrdila je i sentenca u predmetnom saopštenju Ambasade u Podgorici, gde je navedeno i sledeće: „Sa interesovanjem čekamo formiranje nove vlade u Crnoj Gori“.

U prevodu, budno motrimo na sve vaše korake i poteze. Durbin američke diplomatije spušten je na sve potencijalne konstituente buduće 44. Vlade Crne Gore, ali ponajviše na, sasvim je sigurno, novog mandatara Milojka Spajića, kome je jasno stavljeno do znanja da je celi proces pod orvelijanskim nadzorom Velikog brata.

Istorijsko trajanje Crne Gore bilo je, zaista, i više nego turbulentno. Ratovi, glad, nemaština i neizvesnost svake vrste obeležili su vekove. U ovim krševima se rađalo i umiralo s borbom i u borbi. Međutim, svetli primeri čojstva i junaštva pokazali su nam da je između života i smrti tinjala luča slobode i dostojanstva, zbog koje se i za koju se živelo. I stradalo.

Da li će današnja crnogorska politička elita uspeti da se odupre pritiscima i nepravdi, da li će biti dostojna njihovih slavnih prethodnika koji su neretko ostavljali i živote u toj i takvoj viteškoj borbi za slobodu i život dostojan čoveka; ili je, nažalost, priča o tim ljudima ostala zauvijek zarobljena u slikama i uspomenama iz prošlosti, pokazaće vreme pred nama. 
Pogledaj vesti o: NATO,   Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.