VERBALNA ŠAMARČINA ZA KURTIJA! Eskobar uputio poruku od koje će Prištinu zaboleti glava: Ove godine ste izgubili podršku za priznanja, NATO I EU

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Sep.2023, 12:14

VERBALNA ŠAMARČINA ZA KURTIJA! Eskobar uputio poruku od koje će Prištinu zaboleti glava: Ove godine ste izgubili podršku za priznanja, NATO I EU

Teške reči američkog diplomate.

Američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je u intervjuu za „Pavlović danas” upitan o mogućim merama ili posledicama od strane SAD da premijera Aljbina Kurtija smatra odgovornim po pitanju dijaloga.

On je rekao da ne želi da govori o merama, već o posledicama. Eskobar je rekao da se Kosovo već suočava sa posledicama nespremnosti da blisko sarađuje sa Evropskom unijom.

On je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je Kosovu ponudio novu kampanju za priznavanje, kako bi uverio različite zemlje da je Kosovo uradilo sve što je bilo potrebno prema Ohridskom sporazumu.

Eskobar je rekao da se nadaju i strateškom dijalogu SAD i Kosova i da jedva čekaju da Kosovo uđe u NATO Partnerstvo za mir i da podrži kandidaturu Kosova za EU. Ali on kaže da za ovu godinu to nije na stolu i izrazio nadu da bi to moglo da se desi 2024. godine. Sve to po Eskobaru, pošto Kosovo ne sprovodi Ohridski sporazum.

- Ne želim da govorim o merama. Želim da pričam o posledicama. Dakle, sada se Kosovo suočava sa posledicama svoje nespremnosti da blisko sarađuje sa Evropskom unijom. Ali ono što ja kažem je da ono što imate nisu posledice, već propuštene prilike. Dakle, nakon Ohrida, o čemu sam razgovarao sa vladom Kosova, SAD bi trebalo da započnu novu kampanju priznavanja kako bi ubedile zemlje da je Kosovo uradilo sve što je bilo potrebno prema Ohridskom sporazumu.

Očekivali smo bilateralni strateški dijalog; radujemo se bližem odnosu sa NATO-om, potencijalno uključujući Partnerstvo za mir, a zatim i podršku kandidaturi Kosova u Evropskoj uniji. Nažalost, pošto nismo imali nikakvu implementaciju u Ohridu, sve ovo je sada isključeno. Voleo bih, nadam se da bismo to mogli da uradimo 2024. godine - rekao je Eskobar Pavloviću danas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.