Uranijum NATO-a i dalje ubija na Kosovu

Izvor: Press, 24.Mar.2013, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uranijum NATO-a i dalje ubija na Kosovu

NATO je priznao da  je u bombardovanju Jugoslavije izručio 31.000  projektila sa osiromašenim uranijumom, municijom koja je zabranjena svim međunarodnim konvencijama. Podaci Vojske Jugoslavije  govore da je NATO ispalio 50.000,  a ruski izvori govore o  izručenih 90.000 projektila sa ovom radioaktivnom zabranjenom municijom.
Uranijum i  u  kravljem mleku Na ispitivanju uranijumskog zračenja  na KiM >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << su boravili: stručnjaci Međunarodne agencije za  atomsku energiju, ekipe UN za ambijent, Kraljevsko društvo iz Londona za atomsku energiju, Švedski institut za zaštitu od radijacije, ekipe UNMIK-a, Kfora kao  i  jedna posebna istražna komisija Ujedinjenih Nacija koja je  obavljala  ispitivanja samo na 11  lokacija, kao i stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije.
Sve istražne ekipe, posle obavljenih rezultata  i  ispitivanja radioaktivnog  zračenja  gde su  izručeni  projektili  sa osiromašenim uranijumom, donele su izričitu preporuku da se ta  mesta  moraju  zaštititi  od ulaska civila i stoke u njima zbog enormnog uranijumskog zračenja. Međutim, do danas ništa od toga nije ispoštovano.

Prisustvo uranijumskog  zračenja  otkriveno je u  zemlji, vodi, vazduhu, vegetaciji, a u mnostvo slučajevima i u uzorcima kravljeg mleka. U poslednjih pet i vise godina  u svakom stadu ovaca, koza ili krava bilo je na desetine slucajeva defomisanih mladunaca ovih životinja.
Prema merenjima stručnih službi Vojske Jugoslavije  za vreme  samog bombardovanja na Kosovu i Metohiji, na mestima gde je ispaljena municija sa osiromašenim uranijumom, registrovana je radioaktivna kontaminacija zemljišta i  od 236.000 bekerela po kilogramu zemljišta, dok je dozvoljena koncentracija  od samo  200  bekerela. Osiromašeni uranijum,  kada prodre u  zemlju potrebno je najmanje 2.500 godina da  se razloži u potpunosti, a za to vreme konstantno truje tlo, vodu, vegetaciju i vazduh, navode stručnjaci  za atomsku  energiju.
Balkanski sindrom Sve  zemlje koje  imaju vojnike u  sastavu Kfora na Kosovu  i Metohiji znaju o opasnostima uranijumskog zračenja. O tome dovoljno svedoči slučaj Italije koja je izdvojila milion evra za posebnu kontrolu robe iz Bosne i sa Kosova zbog uranijumskog zračenja. Vojnici iz Amerike, kad se vrate kućama sa Kosova zabranjeno im je da budu dobrovoljni davaoci krvi.
Italijanska "Vojna opservatorija" je zvanično, u  januaru 2005.godine, objavila da  je do tada čak  38 njihovih vojnika umrlo od leukemije, Hodžkinovog  sindroma i raznih malignih  tumora. Svi su oni bili na Kosovu ili Bosni.
Zbog sumnji da  su oboleli od ovih bolesti  sa Kosova je do sada u zemlje odakle su došli vraćeno više od 280  vojnika Kfora. Činjenica  je da su italijanski vojnici od  početka u mestima Metohije, oko Dečana i Đakovice, područja koja su najviše bombardovana  sa projektilima osiromašenog uranijuma.
Posledice dejstva osiromašenog uranijuma još  dugo će se osećati na Kosovu  i Metohiji, s obzirom na to da još nijedno od 112 mesta na kojima  je ispaljena  minicija sa osiromašenim uranijumom nije očišćeno, niti  je  sakupljena radioaktivna municija sa svim tim radioaktivnim materijalom, a ni do dana današnjeg nijedno mesto nije ograđeno. U 90 % odsto slučajeva ova mesta su područja u kojima žive isključivo Albanci.

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.