Ukrajina JURIŠA na Rusiju sa JEDNIM TENKOM, a Zelenski LUPETA GLUPOSTI: Kijevski NATO projekat u DUBOKOJ KRIZI

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Nov.2019, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina "JURIŠA" na Rusiju sa JEDNIM TENKOM, a Zelenski LUPETA GLUPOSTI: Kijevski NATO projekat u DUBOKOJ KRIZI

Predsednika sačekalo neprijatno iznenađenje.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski šokiran je radom harkovskih preduzeća koja ulaze u strukturu koncerna "Ukroboronproma", korporacije koja je od strateškog značaja za ekonomiju i bezbednost zemlje.

Saznanje da je zavod "Mališev" u poslednjih 10 godina proizveo samo jedan tenk za ukrajinske oružane snage, dok je u sovjetsko doba proizvodio 900 godišnje, zaprepastilo je ukrajinskog lidera.

- Neverovatna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stvar je da predsednik Ukrajine odjednom sazna da harkovski zavod, inače najveća fabrika tenkova u bivšem Sovjetskom Savezu, koja je proizvodila naše glavne tenkove, ne proizvodi tenkove već duži niz godina. Takvo otkriće za predsednika Ukrajine sugeriše da, blago rečeno, on nije baš u toku sa onim što je povezano sa bezbednošću zemlje i njenim vojno-industrijskim kompleksom. To nije neka fabrika za remont, već ogromno preduzeće, čiji bruto proizvod čini značajan deo ukrajinske ekonomije - kaže ruski vojno-politički komentator Aleksej Podberezkin.

Što se tiče samog "Ukroboronproma", taj koncern je, kako je ekspert istakao, odavno organizaciono i tehnološki uništen.

- Nije tajna da je ta kompanija zapravo opstala zahvaljujući pljački ostataka sovjetskog vojno-industrijskog kompleksa koji je ostao u Ukrajini posle raspada zemlje. Ono što su mogli prodali su u inostranstvo, a ostalo su prosto opljačkali ili uništili... Ostala su preduzeća za remont ili modernizaciju uz pomoć štapa i kanapa - dobro je poznato. Pitanje je zašto Zelenski to nije znao. Ili se pretvara da nije, ili je on u toj meri upoznat sa ukrajinskom ekonomijom. Činjenica da je ukrajinski vojno-industrijski kompleks u dubokoj krizi ne može biti tajna ni za koga - zaključio je ekspert.

Državni koncern "Ukroboronprom" objedinjuje više od stotinu preduzeća, a procenjuje se da se 10 odsto njih nalazi u Harkovskoj oblasti. Zelenski je pozvao i privrednike iz regiona da udruže snage i "pomognu državi" u stvaranju normalnih radnih uslova u lokalnim preduzećima "Ukroboronproma" pre zimskih hladnoća.

Zelenski se tokom posete Harkovu i obilaska zavoda zapitao šta se dešava sa ukrajinskim preduzećima i naložio je Vladi da se hitno pozabavi ovim pitanjima i nađe izlaz iz krize.

Ukrajinski lider je priznao da se zbog ovih saznanja nalazi u stanju šoka, a dodatno je ogorčen i zbog drugih nagomilanih problema, pre svega dugova, zaostalih isplata plata i teških uslova u kojima zaposleni rade.

- Zaostale zarade su veoma velike - do četiri godine. Veoma su niske plate, u fabrici aviona - 3.500 grivni (otprilike 140 dolara). Kako čovek može da poštuje sebe i radi za državu? Zimi su ljudi radili u prostoriji u kojoj je temperatura bila nula stepeni. Ljude tretiramo kao stoku i onda želimo da oni poštuju vlast, poštuju Ukrajinu. Kako ne bi odlazili? - rekao je Zelenski.

Ranije je generalni direktor "Ukroboronproma" Ajvaras Abromavičus rekao da dug preduzeća koja su u sastavu koncerna prema dobavljačima i zaposlenima iznosi skoro 430 miliona dolara.

Ukrajinska vojna industrija se suočava sa velikim teškoćama, uprkos tome što je Ukrajina dugo bila na listi 10 najvećih izvoznika naoružanja i vojne tehnike na svetu. Takav rezultat je ostvaren samo zahvaljujući totalnoj rasprodaji vojne tehnike koja je Kijevu ostala u nasleđe iz bivšeg SSSR-a.

Čak je i jedan ukrajinski zvaničnik svojevremeno priznao da "to nije zasluga ukrajinskog vojno-industrijskog kompleksa, već zasluga vojne industrije SSSR-a, čija je tehnika ostala Ukrajini posle raspada zemlje".

Prema ovogodišnjim istraživanjima Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje problema mira (SIPRI), Ukrajina je zauzela 12. mesto na listi zemalja - izvoznica oružja u svetu za period 2014-2018.

Prema tim podacima, Ukrajina je u odnosu na 2009-2013. smanjila izvoz oružja za 47 odsto, a uvoz oružja za period od 2014. do 2018. i dalje je prilično nizak.

Zelenski je toliko bio šokiran onim što je zatekao tokom obilaska fabrika da je kasnije, dok je govorio u Harkovu, više puta napravio lapsus nazivajući koncern "Ukroboronproma" — „koncertom“, o čemu svedoči i video-snimak objavljen na "Jutjubu".

KRPENA LUTKA BOGATAŠA ILI SPASILAC ZEMLJE: Ko je Volodimir Zelenski, najneobičniji predsednik na svetu (VIDEO)
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.