URADILI SMO PRAVU STVAR! Klinton brani SRAMNU odluku NATO-a iz 1999. godine: Ponekad morate da rizikujete

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 23:33

URADILI SMO PRAVU STVAR! Klinton brani SRAMNU odluku NATO-a iz 1999. godine: "Ponekad morate da rizikujete"

Osvrnuo se i na rat u Ukrajini

Bivši američki predsednik Bil Klinton branio je odluku o proširenju NATO-a na istok pre 25 godina tokom svog mandata na konferenciji u Pragu održanoj u utorak povodom obeležavanja godišnjice pristupanja Češke, Poljske i Mađarske Zapadnoj odbrambenoj alijansi.

- Ponekad jednostavno morate da rizikujete i to je ono što su svi umešani pre 25 godina odlučili da urade. Mislim da je to bila dobra investicija. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Uradili smo pravu stvar i proširili NATO, koji nastavlja da se širi - rekao je Klinton.

Tri bivše članice Varšavskog pakta, saveza kojim dominira Sovjetski Savez, pristupile su NATO-u 12. marta 1999. Varšavski pakt je raspušten sredinom 1991. godine.

Bivši američki predsednik je rekao i da Zapad mora da stane uz Ukrajinu do kraja borbe protiv Rusije.

On je, međutim, izrazio nadu da će vremenom biti i drugih opcija.

- Njemu se verovatno neće dopasti da ovo govorim, ali predsednik (Vladimir) Putin neće živeti večno, a neću ni ja - rekao je Klinton.

Odgovarajući na kritike da širenje NATO-a zanemaruje bezbednosne interese Rusije, Klinton je naglasio da je tokom svoja dva mandata, zaključno sa početkom 2001. godine, pokušao da privuče Ruse preko Saveta NATO-Rusija.

- Ponudili smo im priliku da učestvuju - rekao je on.

Češki predsednik Petr Pavel uručio je Klintonovoj češki orden Tomaša Gariga Masarika.

Češki i nemački avioni preleteli su Prag na obeležavanje godišnjice ulaska tri zemlje u NATO.

Izvor: Srbija Danas/Agencije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.