UPIS U SREDNJU ŠKOLU NA OSNOVU USPEHA KAO POSLE NATO BOMBARDOVANJA? Radi se na modelima za polaganje male mature

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Mar.2020, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UPIS U SREDNJU ŠKOLU NA OSNOVU USPEHA KAO POSLE NATO BOMBARDOVANJA? Radi se na modelima za polaganje male mature

- Nemamo uslova da malu maturu radimo onlajn - naglasio je ministar prosvete.

- Štampamo testove, probna matura će biti u jednom periodu kao signal da učenici sebe preispitaju - rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević

- Osmaci će probu male mature raditi onlajn, dok za kompletno onlajn polaganje prave mature nemamo uslova, nismo zreli još uvek za to. Za upis u školu i polaganje prijemnog razrađuje se i istražuje više modela, a jedan od njih je i na osnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uspeha učenika iz osnovne škole - najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je naglasio da će se proba male mature simulirati sigurno na jedan od načina, kao i da se trenutno istražuje koliko đaka kod kuće ima tehničkih mogućnosti za onlajn polaganje.

- Štampamo testove, probna matura će biti u jednom periodu kao signal da učenici sebe preispitaju. Deca uvek vole da vide ocenu, dobiće sve to, uradiće, poslaće nastavnicima, koji će pregledati. Proba služi da sam kandidat vidi da li je sve savladao ili nije, a ono gradivo koje nije savladao da pojačamo, pa bismo, recimo, subotom emitovali na programu pojačane sadržaje kako bi mogli da vežbaju. Imamo tri meseca ispred sebe, tako da ćemo regularne modele polaganja sigurno ostaviti za kasnije - rekao je Šarčević.

Pitanja na testovima će biti u skladu s okolnostima.

- Moraćemo da postavimo pitanja iz perioda do 15. marta na jedan način, a od 15. marta do 15. juna na drugi, da se uspostavi balans u težini onoga što su učili dok su išli u školu i onoga što uče onlajn. Imamo u vidu da deca rade pod otežanim uslovima - naveo je Šarčević.

Naglasio je da nemamo uslova da se pravo polaganje mature radi onlajn.

- Za pravu maturu odlažemo odluku kakva će biti dok ne uđemo u maj ili jun, ali se svakako razmatraju modeli polaganja. Sve zavisi od špica epidemije, ako bude u aprilu i maju, onda možemo da pravimo bolje prognoze. Ima raznih modela, imamo i uspeh dece iz škole, za sedam godina i ove dve trećine dok su išli na nastavu. Upis po uspehu bio je 1999. nakon NATO bombardovanja jer tada nije moglo drugačije, ali se tada napravila čitava ujdurma, te su nastavnici svima zaključivali veće ocene, što sad ne bi smeo biti slučaj - naglasio je ministar.

Ministar se osvrnuo i na pismo psihologa Milke Karaklajić iz Ivanjice, koja je nastavnicima poručila da ne treba previše da opterećuju đake i da ih ne zatrpavaju materijalima.

- Ne moraju da spuste kriterijume, ali da imaju više razumevanja. Ako im đak kaže da su dobili ove nedelje mnogo zadataka, onda će razredni starešina da iskomunicira sa svojim kolegama. Slažem se s psihologom da svi moraju da imaju senzibilitet, ali moramo biti svesni da je dobro što je ovo urađeno jer bi deca u suprotnom igrala igrice kod kuće, a ovako će nešto naučiti - dodao je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Zbog vanrednog stanja neće biti preskočena: Ministar Šarčević za Novosti otkrio kada i kako će biti održana proba male mature

Izvor: Večernje novosti, 26.Mar.2020

Učenici osmog razreda sigirno će imati malu maturu, bez koje nema upisa u srednju školu, a sada razrađujemo scenarije na koji način da je održimo Proba male mature biće održana odmah posle Uskrsa i to onlajn putem. Učenici osmog razreda sigirno će imati malu maturu, bez...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.